https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-zmena-stravy-dobytka-by-mohla-snizit-emise-metanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Změna stravy dobytka by mohla snížit emise metanu

12.7.2007 08:24 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Britští vědci se zaměřili na říhající krávy a ovce, napsal deník Guardian. Experti z Institutu pro pastviny a výzkum v oblasti životního prostředí (IGER) v Aberystwythu tvrdí, že by díky změně stravy mohla zvířata produkovat méně metanu, což je skleníkový plyn mnohem škodlivější než oxid uhličitý.
 

Ustájení přežvýkavci jsou celosvětově zodpovědní až za čtvrtinu "antropogenních" emisí metanu a navzdory obecně rozšířené domněnce uchází většina plynu z jejich předního otvoru, nikoli ze zadního. Mike Abberton z IGERu podle Guardianu řekl, že by zemědělci mohli pomoci v boji proti klimatickým změnám tím, že by krmili zvířata jetelem a štírovníkem. Jiná strava by totiž změnila způsob, jakým bakterie v žaludcích zvířat rozkládají rostlinný materiál. Institut zahájil společně s univerzitami ve Walesu a Readingu nový vládní výzkumný program, který by měl tento proces vylepšit. Podobný projekt realizovaný na Novém Zélandu ukázal, že změna stravy může snížit produkci metanu u ovcí až o 50 procent.

Mike Abberton prohlásil: "Je málo pravděpodobné, že bychom v Británii dosáhli takového výsledku, ale i tak se může podařit významný rozdíl. To, že zvířata budou dostávat stravitelnější potravu, může snížit jejich produkci emisí." Jediná kráva dokáže každodenně vyprodukovat 100 až 200 litrů metanu, píše Guardian. Podle Mika Abbertona by změna stravy byla snadná, obtížnější však může být pěstování štírovníku. Součástí nového projektu je ale i snaha vyvinout jeho vhodnější odrůdy.

Spolu se snižováním emisí metanu může pěstování bobovitých rostlin, jako je jetel, pomoci doplnit dusík do půdy. Giles Oldroyd, botanik z John Innes Centre v Norwichi, se v jiném výzkumném projektu zabývá způsobem, jak lze geneticky upravit jiné rostliny, například pšenici, aby dokázaly napodobit schopnost vázat dusík. Podle něj by takový objev znamenal "svatý grál" zemědělského výzkumu, protože by dramaticky snížil používání umělých hnojiv, napsal deník.

Vědci z univerzity v německém Stuttgartu letos oznámili, že vyvinuli pilulku, která by pomohla redukovat emise metanu u dobytka. Pilulka by společně se speciální dietou a dodržováním přesných časů krmení mohla snížit produkci metanu u krav přeměnou na glukózu, uvedl Guardian.

Podle článku Davida Adama v deníku Guardian ze dne 10. 7. 2007.


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist