https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-zprava-o-globalnim-oteplovani-varuje-britanii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Zpráva o globálním oteplování varuje Británii

26.10.2004 14:41 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Narcisy, tresky, vánoční stromečky a lyžování by se mohly do roku 2050 stát obětí globálního oteplování. Teplejší počasí přinese kromě vinic do Skotska k britskému pobřeží mnoho druhů žraloků, do vnitrozemí termity, štíry a moskyty přenášející západonilský virus, píše se ve studii Forecasting the Future (Předpověď do budoucna) publikované organizací Energy Saving Trust.
 

Tuto organizaci založila po konferenci v Rio de Janeiro (v roce 1992) britská vláda. Zmíněný dokument se zabývá pravděpodobným dopadem změny klimatu na Británii, pokud nebudou redukovány emise skleníkových plynů nebo nebude snížena spotřeba energie.

Záplavami a pobřežní erozí by mohly být v polovině století ohroženy až 2 miliony domácností, naznačuje studie. Pojišťovny by ročně mohly vyplácet až 600 milionů liber za poničení budov způsobené extrémy. Škody způsobené bouřemi by mohly přidat dalších 800 milionů.

„Potenciálním problémem jsou záplavy, protože zimní deště zesilují a hladina moře stoupá,“ píše se ve zprávě vypracované za spolupráce s britským Programem pro dopady změn klimatu. „Bude potřeba mnoho finančních prostředků na ochranu Londýna a dalších důležitých oblastí, ale také na ochranu zranitelných zařízení jako jsou jaderné elektrárny. Během 50 let se budou muset některé části východní Anglie důkladně obrnit proti zvedajícímu se moři. Některá území budou muset být moři postoupena.“

Zpráva byla vydána v rámci Týdne pro efektivitu energie a zařadila se mezi množství předpovědí změn klimatu a varování, že se málo šetří energií a že alternativní zdroje energie jsou málo propagovány.

Británie zavázaná Kjótským protokolem a evropskými dohodami musí do roku 2010 redukovat emise 6 hlavních skleníkových plynů o 12,5 % vzhledem k množství emisí v roce 1990. Britská vláda ale ke konci tohoto desetiletí slíbila snížit emise oxidu uhličitého o 20 % a o 60 % k roku 2050. Zastavit globální oteplování v nejbližších 30 – 40 letech jen tak nepůjde, protože již bylo do ovzduší vypuštěno příliš mnoho skleníkových plynů. Je však ještě šance nejhorší dopad globálního oteplování zmírnit.

Minulý týden kritizovala organizace WWF britskou vládu, že o 30 % podhodnotila množství emisí oxidu uhličitého, za které je Británie odpovědná. Andrew Lee, ředitel kampaní organizace WWF, řekl: „Emise se prudce zvýšily za vlády labouristů. Ve svém důsledku tato ekonomika zvyšuje emise po celém světě. Jídlo, tovární zboží a suroviny importované z ciziny generují množství emisí oxidu uhličitého jinde a britští spotřebitelé jsou za to také odpovědní.“

Generální ředitelka Agentury pro životní prostředí, Barbara Youngová, tento týden oznámí, že individuální spotřebitelé budou muset činit závažná rozhodnutí. Spotřeba a užívání energie strmě stoupají, oznámí na konferenci v Birminghamu. Pro příklad: množství elektrických zařízení v Anglii a Walesu se v tomto desetiletí zdvojnásobilo. Agentura odhaduje, že v roce 2080 dosáhnou škody způsobené záplavami 26 miliard liber ročně, pokud se proti globálnímu oteplování nic neudělá. Aby se tomuto nebezpečí zabránilo, bylo by nutné snížit emise skleníkových plynů do roku 2050 o 75 %. Podle organizace Energy Saving Trust více než čtvrtina všech emisí uhlíku pochází z automobilů a 28 % z domácností.

Philip Sellwood, generální ředitel Energy Saving Trust varuje: „Je opravdu naléhavé, abychom se více starali o energii v našich domácnostech a redukovali emise oxidu uhličitého. V každém okamžiku, kdy se rozsvítí světlo, nebo je zapnuto video v režimu stand-by, elektrárna produkuje oxid uhličitý, který způsobuje poškození životního prostředí.“

Nejhorší scénář dopadu globálního oteplování na Británii pro rok 2050 populárně řečeno: Nedostatek sněhu pravděpodobně ukončí lyžování ve Skotsku. Narcisy, hyacinty a krokusy kvůli teplým zimám pravděpodobně zmizí, stejně jako smrky. Treskám se v teplejším moři nebude dařit a možná je nahradí tuňáci. Termiti se rozšíří po severní Evropě (již teď jsou ve Francii). Moskyti přenášející smrtelné nemoci by se mohly stát obvyklým jevem. (Západonilská horečka se již díky zvyšujícím se teplotám endemicky vyskytuje ve Spojených státech.) Jedovatým pavoukům se v Británii také bez zimních mrazů bude dobře dařit.

Podle článku Owena Bowcotta v Guardian ze dne 25. 10. 2004


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist