https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-zvysuje-globalni-otepleni-aktivitu-vetrnych-bouri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Zvyšuje globální oteplení aktivitu větrných bouří?

20.9.2004 11:25 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci se neshodují, zda současná sezóna hurikánů, které ničí území Severní a Střední Ameriky, má souvislost se změnami klimatu. Podle meteorologů se počasí nad Atlatickým oceánem pohybuje ve dvacetiletých cyklech, kdy nastávají období zvýšené aktivity a relativního klidu. V současnosti se zřejmě systém blíží vrcholu v polovině cyklu.
 

Meteorologové vycházejí z několika faktorů k výpočtu pravděpodobnosti bouří, které se rodí nad Atlantikem. "Zjistili jsme, že aktivita hurikánů je jednoznačně spojena s teplotou moře v tropické oblasti a nízko vanoucími pasáty v Atlantiku a Karibiku", říká Andrew Lea z oddělení předpovědi počasí na University College London. "Teplota vodní hladiny byla tento rok nadprůměrná a stejně tak aktivita pasátů. "Americký národní úřad oceánografie a atmosféry (NOAA) odhadoval na letošní rok 54% pravděpodobnost nadprůměrného výskytu bouří a hurikánů. Také ale prohlásil, že existuje stejně velká pravděpodobnost, že počasí bude klidné, jen s 10 % možností velkých bouří. Podle definice NOAA je normální sezóna taková, kdy proběhne 9,6 tropických bouří, z nichž se 5,6 dá označit jako hurikán a 1,9 jako velký hurikán.

Předpověď pro tento rok počítala s 12 až 15 tropickými bouřemi, s tím, že 6 až 8 z nich se stanou hurikánem a dva až čtyři ničivým hurikánem. Od počátku nového dvacetiletého cyklu v roce 1995 zaznamenali v oblasti severní a střední Ameriky v průměru 13,7 bouří, 7,7 hurikánů a 3,6 velkých větrných smrští každý rok. "Vrchol sezóny se nachází právě v září", dodává Lea. Nedá se předpokládat, že příští rok se počasí nějak zvlášť změní k lepšímu. Začne dalších desetiletí cyklu, kdy se dají předpokládat další silné větrné bouře, než se počasí nad Atlantikem zase otočí k lepšímu.

Tento cyklus vysvětluje, proč si vědci myslí, že větší aktivita hurikánů v několika posledních letech není vysvětlitelná globálními změnami klimatu. "Mezivládní panel o změnách klimatu se vyjádřil v tom smyslu, že nárůst skleníkových plynů v atmosféře má za následek zvyšování teploty hladiny moří", říká Dominic Woollatt z Met Office. "To by mělo logicky vést k nárůstu a intenzitě tropických cyklónů. Jenže je velmi těžké posoudit, zda teplota hladiny oceánů se změnila kvůli klimatickým změnám nebo došlo ke změnám z jiných důvodů. "Andrew Lea odmítá myšlenku, že by globální oteplování stálo za současnými větrnými bouřemi. "Podle našich poznatků neexistuje souvislost mezi tropickými cyklony a současnými klimatickými změnami. Studujeme aktivitu tropických bouří nad severní polokoulí a hledáme opakující se jevy za posledních 50 až 100 let, a jestliže jsme něco objevili, pak jedině trend k mírnému snižování aktivity".


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist