https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/haag-chirac-otevrene-kritizoval-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Haag: Chirac otevřeně kritizoval USA

21.11.2000 10:30 | PRAHA/HAAG (EkoList)
Francouzský prezident Jacques Chirac včera v Haagu, kde začala ministerská část 6. Konference stran Rámcové úmluvy OSN o klimatických změnách, vystoupil s projevem, který byl kriticky zaměřen proti klimatické politice Spojených států. Chirac Američanům vyčinil za to, že na celosvětovém objemu emisí skleníkových plynů se podílejí celou čtvrtinou. "Každý Američan vyprodukuje třikrát víc skleníkových plynů než Francouz," upřesnil Chirac a dodal: "Je proto především na Američanech, aby se naplnily naše naděje na účinné omezení emisí skleníkových plynů v globálním měřítku." Prezident také vyzval Spojené státy, aby se spojily s ostatními rozvinutými zeměmi "v boji proti klimatické změně, nové hranici našeho rozvoje".
 

Francouzský prezident dále upozornil, že každá země má za povinnost vytvořit nástroje, s jejichž pomocí bude moci snižovat své vlastní emise minimálně na udržitelnou úroveň. Flexibilní mechanismy by podle něho neměly být považovány za možná východiska snižování emisí.

Proti Chiracovu vystoupení v Haagu se postavili dva američtí senátoři, Chuck Hagel z Nebrasky a Larry Craig ze státu Idaho. Podle nich byl Chiracův projev "bezvýchodný a nefér". Oba přiznali, že akceptují vážnost klimatických změn. Britská BBC uvádí, že oba senátoři jsou ale známí jako největší nepřátelé snah o realizaci Kjótského prtokolu. Senátor Craig označil Chiracův projev za "velmi neproduktivní". Hagel k tomu dodal: "Jeho projev nám k ničemu nijak zvlášť nepomůže. Zaměřit se právě na Spojené státy, tak jak to Chirac udělal, to neukazuje zrovna kooperativního ducha. Jestliže jsme byli hodnoceni za naše "skleníkové emise", měli bychom být také hodnoceni za to dobré, co jsme pro svět udělali."


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist