https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/haag-dohoda-stale-neni-na-dohled
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Haag: Dohoda stále není na dohled

22.11.2000 13:00 | PRAHA/HAAG (EkoList)
Naděje na možný zlom v jednáních 6. konference stran Rámcové úmluvy OSN vzala za své, napsala včera BBC. Francouzská ministryně životního prostředí Dominique Voynetová prohlásila, že Evropská unie nebude vyjednávat o americkém návrhu na využití propadů a obvinila USA z hledání cestiček, jak obejít závazky plynoucí z Kjótského protokolu. "Spojené státy se snažily zničit naši práci za poslední tři roky," řekla Voynetová včera na brífingu Evropské unie, které nyní Francie předsedá.
 

Plán, se kterým USA přišly v pondělí večer, se dotýkal využití tzv. propadů, lesů a zemědělské půdy, která může absorbovat oxid uhličitý, z hlediska omezování emisí nejdůležitějšího skleníkového plynu. Frank Loy, hlavní americký vyjednavač, nabídl jménem Spojených států snížení využití propadů z 300 milionů tun pohlceného uhlíku za rok na 125 milionů tun. Ekologičtí aktivisté, kteří se účastní konference v Haagu, se takovému návrhu vysmáli, píše dále BBC, protože podle nich nevede Spojené státy k samotnému snížení jejich "domácích" emisí. Některé delegace oznámily, že se budou návrhem zabývat. Podle aktivistů z Hnutí DUHA by návrh umožnil USA namísto snížení emisí o 7 %, k němuž se zavázaly, naopak zvýšení o 2 %. Celková redukce emisí všech průmyslově vyspělých zemí o 5,2 %, kterou slibuje Kjótský protokol (ten však ani jedna z těchto zemí dosud neratifikovala), by se náhle změnila v mírný (necelé procento) růst. V podobném duchu se vyjádřil také švédský ministr životního prostředí Kjell Larson.

Ekologické organizace též odmítají zařazení monokulturních plantáží mezi mechanismy Kjótského protokolu, protože podle nich nezaručují splnění závazku. Pokud ale zařazeny budou, budou aktivisté naléhat, aby vlády do haagské dohody zařadily rovněž klausule, které zajistí, že se tak nestane na úkor biologické diverzity a místních obyvatel. EU, Kanada, USA ani Japonsko se zatím nepostavily za jakákoli právně závazná opatření, mimo to zástupci těchto nejsilnějších zemí včera v Haagu oznámili, že neposkytnou zemím třetího světa žádné další prostředky nad rámec existujících mechanismů.

Spojené státy včera razantně odmítly nároky zemí OPEC, které požadovaly kompenzaci za ušlé zisky z vývozu ropy, o které přijdou kvůli plnění Kjótského protokolu ostatními státy (skleníkové plyny vznikají mj. spalováním fosilních paliv, tedy i ropy). Takové odškodnění prosazovala především Saudská Arábie.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist