https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hanzelka-a-zikmund-dostali-cenu-ministra-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hanzelka a Zikmund dostali Cenu ministra životního prostředí

21.11.2000 09:05 | PRAHA (EkoList)
Na pražském Žofíně udělil včera, před svým odjezdem na světovou konferenci o klimatu do Haagu, ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) již tradiční Ceny ministra. Ty se od roku 1994 udělují za přínos pro životní prostředí. Laureáty hlavní Ceny ministra se letos stali cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. Podle ministra Kužvarta ji získali "za celoživotní dílo v publikační činnosti o životním prostředí."
 

Zikmund a Hanzelka ovšem nebyli na včerejším slavnostním ceremoniálu jediní ocenění. Za "přínos pro životní prostředí a aktivní přístup k jeho tvorbě a ochraně" získali cenu také předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník a Kužvartův někdejší předchůdce ve funkci ministra Ivan Dejmal. Za svůj "vztah k životnímu prostředí a za celoživotní obranu demokracie a zásadovosti" dostal Cenu ministra životního prostředí 2000 také písničkář Jaroslav Hutka a za "obranu Krkonoš a za boj za demokracii" Drahomíra Fajtlová, na jejíž chatě na Pomezních boudách se setkávali disidenti z Česko-polské solidarity a signatáři Charty 77 s představiteli polských nezávislých odborů Solidarita. Drahomíra Fajtlová byla také coby členka Hnutí Brontosaurus jednou z vůdčích osobností protestů proti uvažované stavbě hotelu na vrcholu Sněžky.

Cenu ministra životního prostředí získala kromě jednotlivých osobností také Nadace Face, které už od roku 1992 koordinuje program zalesňování emisemi zničených částí Krkonoš.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist