https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hanzlicek-zhavym-kandidatem-na-ropaka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hanzlíček žhavým kandidátem na Ropáka

19.3.1999 12:00 | PRAHA (EkoList)
Poradce ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra (ČSSD) Jiří Hanzlíček je jedním ze tří nejžhavějších kandidátů Dětí Země na titul Ropák roku 1998. Anketu vyhlašuje již po sedmé právě sdružení Děti Země.
 

Konkurenci Jiřímu Havlíčkovi dělají v návrhu Dětí Země především bývalý liberecký primátor a dnešní poslanec Parlamentu ČR za ODS Jiří Drda a profesor Jaroslav Kotulán. Hanzlíčka nominovaly Děti Země na tento titul především za prosazení obnovy mletí cementu v Berouně bez posouzení vlivu tohoto projektu na životní prostředí. Podle slov předsedy Dětí Země Jindřicha Petrlíka byl dalším důvodem nominace ministerského poradce i fakt, že je již dlouholetým "komplikátorem" v oblasti životního prostředí. "Pan Hanzlíček velice čile publikuje, ovšem velice málokdy má dostatek věrohodných informací."

Exprimátor Liberce a poslanec ODS Jiří Drda byl nominován za podporu a prosazování několika projektů v Liberci a v okolí. Mezi těmito projekty zmiňuje Petrlík zejména stavbu velkokapacitní spalovny odpadů v Liberci, plánovaný projekt vesecké přehrady či podporu sdružení SKI 2003 v jeho záměru pořádat v Jizerských horách mistrovství světa v klasickém lyžování.

Profesor Kotulán si svoji nominaci vysloužil, podle slov Jindřicha Petrlíka, protože svými zprávami o vlivu některých staveb na lidské zdraví "posvěcuje provoz závodů, které jsou pro jejich vliv na životní prostředí a lidské zdraví přinejmenším diskutabilní."

Držitele titulu Ropák roku 1998 vybere na základě návrhů veřejnosti nezávislá, přibližně stočlenná, komise v dubnu. Vyhlášení výsledků ankety pak proběhne v Brně na konci dubna letošního roku. Své návrhy může zaslat s patřičným odůvodněním každý na adresu brněnské pobočky Dětí Země, Jakubské nám. 7, 602 00 Brno nebo e-mailem na adresu dz.brno@ecn.cz. Na internetové stránce Dětí Země http://www.ecn.cz/detizeme naleznete aktuální seznam nominovaných kandidátů a také formulář, jehož vyplněním můžete předložit vlastní návrh.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist