https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-by-radi-ceskemu-svycarsku-predali-dalsi-uhasene-uzemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči by rádi Českému Švýcarsku předali další uhašené území

9.8.2022 20:47 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Hasiči by chtěli ve středu správě národního parku České Švýcarsko předat další uhašené území. Zda se tak stane, rozhodne velicí štáb. Novinářům to dnes řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. V pondělí hasiči správě předali sektor u Janova, dnes část třetího sektoru severozápadně od Vysoké Lípy. Škody z požáru se budou teprve sčítat, místní podnikatelé už je ale částečně vyčíslili. Zatím kvůli úbytku návštěvníků přišli v součtu asi o 150 milionů korun. Na podzim to může být i 200 milionů. Za destinační agenturu České Švýcarsko o tom dnes informovala Evženie Belanová.
 

"Nepředpokládáme zatím návrat obyvatel do evakuovaných obcí. Stále připravujeme místo zásahu na předání i po technické stránce, to znamená, že zajišťujeme, aby byla v terénu zabezpečena dodávka vody a natažená hadicová vedení," doplnila Götzová. Hasiči musí mnohdy techniku na strategická místa vlastnoručně donést, na nepřístupná místa se totiž vozidly nedostanou. V terénu zůstanou hasiči i v noci. Provádí hlídky a požářiště monitorují, ráno jim s tím opět pomohou drony s termokamerami.

Hasiči dnes zasahovali na ploše o 80 hektarech, jde o méně než desetinu plochy, kterou požár zasáhl. Dnes zejména zkoumali požářiště s termokamerami, prolévali půdu vodou a obkopávali ohořelé pařezy. "Práce je to fyzicky velmi namáhavá, hasiči se pohybují často v prudkém terénu," uvedla mluvčí.

Oheň podle agentury zachvátil asi 1,2 procenta regionu, odliv zákazníků však zaznamenávají podnikatelé v celém okrese. Turisté se vyhýbají i místům, kde nehrozí nebezpečí. Podle destinační agentury, která tamní poskytovatele služeb, hoteliéry, restaurace, výrobce a obce, sdružuje, pomohou zmírnit škody samotní turisté.

"V místech zasažených ohněm je situace nejhorší, tam jde pokles rezervací v hotelech a penzionech až na nulu. Aktuálně se ale snažíme vypořádat s úbytkem hostů ve vzdálenějších lokalitách, kde je až 60procentní nárůst stornovaných pobytů," řekl ředitel destinační agentury Jan Šmíd. Podle jeho slov každý desátý obyvatel Českého Švýcarska pracuje v turistickém ruchu. Z dat agentury vyplývá, že největší škody postihly ubytovací zařízení. Menší penziony vyčíslují denní ztráty v řádu tisíců korun, ubytovací zařízení s kapacitou deset pokojů přicházejí denně až o 25.000 korun. Velké hotely mají každý den propad tržeb až o 350.000 korun.

Následky ohně se dotkly i kulturních památek. Například do zámku ve Šluknově chodí denně jen čtvrtina návštěvníků ve srovnání s dobou před vypuknutím požáru. Památka je přitom vzdálená 40 kilometrů od jeho epicentra. Cestu si do Českého Švýcarska a širokého okolí také zatím nenachází ani turisté ze zahraničí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist