https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-pomohli-recyklovat-20.000-tun-starych-spotrebicu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči pomohli recyklovat 20.000 tun starých spotřebičů

22.7.2019 00:12 (ČTK)
Do projektu Recyklujte s hasiči se od roku 2011 zapojilo asi 1500 hasičských sborů. Hasiči organizují sběrné akce a za vysbírané spotřebiče dostávají finanční odměnu.
Do projektu Recyklujte s hasiči se od roku 2011 zapojilo asi 1500 hasičských sborů. Hasiči organizují sběrné akce a za vysbírané spotřebiče dostávají finanční odměnu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dobrovolní hasiči pomohli za osm let vysbírat od lidí v menších obcích 20.000 tun starých elektrospotřebičů. Množství odpovídá polovině ročního sběru spotřebičů předaných společností Elektrowin k recyklaci. Jeho sběrnou sítí loni prošlo 40.709 tun elektra, na trhu působí i další firmy zabývající se sběrem elektroodpadu. Hasiči za sběr šrotu získali 29 milionů korun. Nejaktivnější hasičský sbor pochází z Přepychů v Pardubickém kraji. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Elektrowin, která zpětný odběr elektroodpadu zajišťuje.
 
Elektroodpad.
Elektroodpad.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Do projektu Recyklujte s hasiči se od roku 2011 zapojilo asi 1500 hasičských sborů. Hasiči organizují sběrné akce a za vysbírané spotřebiče dostávají finanční odměnu. Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR. Při sběru starého elektra jsou podle předsedy představenstva Elektrowinu Romana Tvrzníka významným článkem v obcích do 500 obyvatel, kde není k dispozici sběrný dvůr ani jiné místo pro odevzdání vysloužilých spotřebičů.

Ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jan Aulický připomněl, že dobrovolní hasiči si na svou činnost musejí peníze obstarávat. Sběr šrotu je jednou z možností.

Elektroodpad.
Elektroodpad.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Nejvíce elektrospotřebičů za celou dobu projektu sesbíral dobrovolný hasičský sbor z Přepychů v Pardubickém kraji. Od zapojení do projektu v lednu 2012 tamní hasiči vybrali přes 5000 spotřebičů a získali za ně asi 370.000 korun, které použili na svou činnost. "Hlavním důvodem naší účasti v projektu tehdy bylo ušetřit finanční prostředky obci, která do té doby musela dvakrát ročně platit za manipulaci s nebezpečným odpadem a elektrospotřebiči. Přihlášením do projektu jsme nejen finance ušetřili, ale další navíc získali," poznamenal velitel zásahové jednotky SDH Přepychy Tomáš Slavík. Pro sbor je to hlavní příjem, který využívá na nákup nového hasičského vybavení, technické zajištění kulturních akcí v obci a při hasičských soutěžích.

Nejaktivnější sbory pořadatelé projektu hodnotili podle vybraného počtu spotřebičů, celkového obnosu dosažených odměn a počtu svozů. Letošního hodnocení se zúčastnilo 1522 sborů. Symbolickou odměnou pro 14 nejlepších sborů je certifikát za vítězství a osvěžení v podobě sudu piva.

Češi se ve sběru vysloužilého elektrozařízení zlepšují. Mezi lety 2006 a 2016 zaznamenal tento druh odpadu podle statistik ministerstva životního prostředí nárůst z 22.170 tun na 91.513 tun ročně. Při přepočtu na jednoho obyvatele to znamená nárůst ze 2,2 kilogramu na 8,7 kilogramu ročně. Na trhu působí řada společností, které zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení, jako jsou zejména pračky, myčky či sporáky. Společnost Elektrowin loni sebrala 40.709 nefunkčního elektra, společnost Asekol podle údajů na webu 18.460 tun a REMA Systém 16.672 tun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist