https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-ukoncili-zasah-v-ceskem-svycarsku-turiste-mohou-opet-k-pravcicke-brane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči ukončili zásah v Českém Švýcarsku, turisté mohou opět k Pravčické bráně Aktualizováno

19.5.2023 11:35 | HŘENSKO (ČTK)
Pravčická brána v Národním parku České Švýcarsko.
Pravčická brána v Národním parku České Švýcarsko.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Hasiči dnes ráno ukončili zásah v Českém Švýcarsku. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Silnice z Hřenska na Meznou je volná, turisté opět mohou po cestě od Tří pramenů k Pravčické bráně, řekl ČTK mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Policie dnes uvedla, že z ohrožení z nedbalosti podezírá Němce, který byl pod vlivem alkoholu.
 
Hořet začalo na přístupové cestě k Pravčické bráně ve čtvrtek odpoledne, oheň tak zasáhl stejné místo jako loni v létě, když nedaleko Hřenska vypukl největší požár v historii České republiky. Hasiči požár lokalizovali ve čtvrtek v podvečer, přes noc zůstaly na místě dvě jednotky. Dnes v 08:13 vyhlásili likvidaci požáru.

Na místě zůstávají dva sudy pro případné hašení. Místo požářiště předali hasiči revírnímu, kterému byla nařízena kontrola do pondělního odpoledne. "Protože je v Německu prodloužený víkend a jezdí sem hodně jednodenních výletníků, posílili jsme činnost strážní služby. Máme naplánované společné obchůzky s policií a hlídky se strážci ze sousedního Saského Švýcarska," řekl Salov. Zaměřit se chtějí strážci i na kontrolu území, kam je vstup turistům zakázán.

Provoz na cestě mezi Hřenskem a Meznou byl ve čtvrtek dočasně omezen kvůli příjezdu hasičské techniky. Vyhlášen byl třetí stupeň nebezpečí, na místo zamířil i policejní vrtulník, který nakonec nebyl využit. Průjezd je nyní volný. Turisté se mohou podle Salova vydat k oblíbenému výletnímu místu. "Žádné nebezpečí tam nehrozí, ohořelé stromy po loňském požáru jsme v lednu zlikvidovali a další v blízkosti turistické cesty nejsou," uvedl. Příčinou požáru mohla být podle Salova pyrotechnika.

Případ vyšetřují děčínští kriminalisté. Mluvčí policie Eliška Kubíčková dnes uvedla, že zadržen byl občan Německa, u kterého byla dechová zkouška na alkohol pozitivní. "Forma zavinění, tedy zda se mohlo jednat o úmysl, nebo nedbalost, je předmětem prověřování. Predikovat trestní sazbu zatím nelze s ohledem na probíhající prověřování," uvedla mluvčí. Požářiště ohledali kriminalisté už ve čtvrtek, dnes pokračují ve vyšetřování. K dosud získaným informacím se nebude policie podle Kubíčkové z taktických důvodů blíže vyjadřovat.

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek ve čtvrtek serveru Seznam Zprávy řekl, že policie zadržela 25letého Němce. Byl pod vlivem alkoholu, nadýchal 1,6 promile.

Dosud nejrozsáhlejší lesní požár v České republice vypukl loni v noci na 24. července právě v národním parku České Švýcarsko. Zasáhl přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů. Policie loňský požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Uhasit se ho podařilo po 20 dnech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist