https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-z-nesuchyne-nasli-pri-uklidove-akci-i-kolo-a-stara-radia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči z Nesuchyně našli při úklidové akci i kolo a stará rádia

6.4.2019 16:10 | NESUCHYNĚ (ČTK)
Rozbité jízdní kolo, cívkové magnetofony nebo stará rádia našli dobrovolní hasiči z Nesuchyně na Rakovnicku při dnešní akci Ukliďme svět, ukliďme Česko. Do celorepublikového jarního úklidu se zapojili už pátým rokem a naplnili odpadem desítky pytlů. Kromě zmačkaných PET lahví a ojetých pneumatik objevili i různé kuriozity - například horský bicykl bez jednoho kola, tři rádia značky Tesla nebo dva kotoučové magnetofony, které už v dnešních domácnostech nejsou běžně k vidění a člověk by je hledal spíše v muzeu.
 

"Bylo nás přibližně 30, z toho zhruba 20 dětí. Nasbírali jsme čtyři káry za auto, což bylo asi 20 pytlů, a pak jsme toho měli spoustu zvlášť," řekl ČTK vedoucí kolektivu mladých hasičů Luboš Nobilis. V obci a okolí podle něj ubývá starého odpadu, ale objevuje se nový. "Dá se říct, že je toho každým rokem o něco méně, ale vždycky se něco nastřádá a najde," dodal.

Dobrovolníci, jimž není stav životního prostředí lhostejný, vyrazili i na další místa v regionu. V lesním úseku mezi Novými Jirny a Úvaly našli také železné trubky a další nadměrný odpad.

Plastové pytle s nasbíranými odpadky odpoledne lemovaly silnici 101 v Říčanech u Prahy, uklízelo se také v okolí vlakového nádraží. Starosta Vladimír Kořen (Klidné město), který se úklidu zúčastnil, v nadsázce poznamenal, že největší nepořádníci asi pijí pivo Braník. Naopak v Nesuchyni se podle Nobilise lidé v přírodě zbavují spíše minerálek než pivních lahví.

Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická akce, která se koná na území celé republiky. Za celý loňský rok se do 3295 úklidů zapojilo téměř 135.000 dobrovolníků. Díky nim zmizelo z přírody 2113 tun odpadu. Nejaktivnější byly Středočeský a Jihomoravský kraj.

První ročník akce s názvem Ukliďme Česko uspořádal na jaře 2014 spolek Ekosmák. O dva roky později se projekt spojil s obdobnou kampaní Ukliďme Svět, kterou od roku 1992 pořádá Český svaz ochránců přírody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist