https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/havarovana-japonska-nakladni-lod-se-u-mauricia-rozlomila-vedvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Havarovaná japonská nákladní loď se u Mauricia rozlomila vedví Video

16.8.2020 15:46 | PORT LOUIS (ČTK)
Mauricius vyhlásil stav ekologické nouze, aby ochránil cenné ekosystémy včetně korálových útesů či mangrovových porostů na pevnině. S pomocí odborníků se také začaly postupně odčerpávat asi tři tisíce tun paliva, které v nádržích na palubě zbyly.
Mauricius vyhlásil stav ekologické nouze, aby ochránil cenné ekosystémy včetně korálových útesů či mangrovových porostů na pevnině. S pomocí odborníků se také začaly postupně odčerpávat asi tři tisíce tun paliva, které v nádržích na palubě zbyly.
Japonská nákladní loď, která koncem července havarovala poblíž ostrova Mauricius v Indickém oceánu a kvůli uniklému palivu způsobila nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách ostrovního státu, se rozlomila na dvě poloviny. Přední část lodi chce nyní majitel odtáhnout na volné moře, kde ji nechá potopit. Mauricijská vláda už oznámila, že bude japonskou rejdařskou společnost Nagashiki Shipping žádat o odškodnění, napsala agentura Kjódó.
 

Ze 300 metrů dlouhé lodi MV Wakashio začalo kvůli poškození nádrží po havárii unikat palivo, do moře se ho dostalo celkem asi 1000 tun. Mauricius vyhlásil stav ekologické nouze, aby ochránil cenné ekosystémy včetně korálových útesů či mangrovových porostů na pevnině. S pomocí odborníků se také začaly postupně odčerpávat asi tři tisíce tun paliva, které v nádržích na palubě zbyly.

V době, kdy se v sobotu plavidlo rozlomilo, byly nádrže téměř prázdné. Do moře se tak dostalo už jen malé množství palivového oleje.

Zástupce mauricijské vlády Alain Donat zpravodajskému portálu Le Mauricien řekl, že přední část lodi bude v nejbližší době odtažena na volné moře na místo vzdálené od ostrova asi 1000 kilometrů a tam bude potopena. Zadní část plavidla zatím dál zůstane na místě havárie. Odstranění vraku nejspíš potrvá měsíce.

Podle vědců se zatím nedá přesně odhadnout rozsah škod, které únik paliva způsobil. Důsledky ekologické havárie ale může pociťovat ostrov, jehož ekonomika je závislá na turistickém průmyslu, ještě desítky let, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist