https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/havel-vzkazal-financnikum-zacnete-premyslet-o-jinem-zebricku-hodnot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Havel vzkázal finančníkům: začněte přemýšlet o jiném žebříčku hodnot

26.9.2000 14:00 | PRAHA (EkoList)
Český prezident Václav Havel dnes po desáté hodině dopoledne otevřel svým projevem Výroční zasedání Rad guvernérů Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.
 

V úvodu nejprve připomněl, že uskutečnění Výročních zasedání v Praze má svou symboliku, protože už ve středověku byla Praha místem setkávání i místem tvořivosti. V tradičně dramatickém projevu se pak Havel zaměřil na vyjmenování a definování problémů současné globální a podle něj i ateistické společnosti. Za největší bolístku dnešního světa považuje Havel chudobu. "Dnešní rozsáhlá chudoba je jedním z nejviditelnějších projevů naší rozporuplné civilizace. Tuto civilizaci ovšem tak či onak spolutvoříme všichni, v té či oné míře jsme za její dobré i špatné stránky všichni odpovědni a řešit problémy, které přináší, je naším společným úkolem," uvedl český prezident.

Podle Havla se lidé chovají tak, jako by všechno mělo skončit s jejich koncem na této zemi. "Člověk vyčerpává obnovitelné přírodní zdroje a narušuje zemské klima, obtěžuje sám sebe postupnou likvidací lidských měřítek, toleruje kult hmotného zisku jako nejvyšší hodnoty. Tvorba bohatství se přestává krýt s tvorbou smysluplných a reálných hodnot," řekl Havel. "Zatímco někde umírají lidé hladem, jinde je nejen zvykem, ale téměř sociální povinností plýtvat," dodal. Přitom ocenil, že řada mezinárodních, vládních i nevládních institucí se snaží tyto problémy řešit.

"Za nejdůležitější ale považuji, abychom začali přemýšlet ještě o jiné restrukturalizaci, o restrukturalizaci samotného hodnotového systému, o nějž se dnešní civilizace opírá, prohlásil prezident.

Závěrem své řeči pak vzkázal světovým bankéřům ještě jedno své přání: "Nevylučujte nikoho z debaty, žít tu musíme všichni."


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist