https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/herec-harrison-ford-vyzval-vlady-k-ucinnejsi-ochrane-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Herec Harrison Ford vyzval vlády k účinnější ochraně přírody Video

12.2.2019 10:48 | PRAHA (ČTK)
Americký herec Harrison Ford se dnes v Dubaji vyslovil pro účinnější ochranu přírody a kritizoval politiky za přehlížení vědeckých poznatků. Ilustrační snímek.
Americký herec Harrison Ford se dnes v Dubaji vyslovil pro účinnější ochranu přírody a kritizoval politiky za přehlížení vědeckých poznatků. Ilustrační snímek.
Americký herec Harrison Ford se dnes v Dubaji vyslovil pro účinnější ochranu přírody a kritizoval politiky za přehlížení vědeckých poznatků. Šestasedmdesátiletý umělec známý ze ságy Star Wars nebo z filmů Indiana Jones řekl, že klimatické změny se týkají všech lidí, bez ohledu na jejich moc nebo bohatství.
 

Ford sice nevyslovil jméno amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle agentury AP ale zjevně na jeho adresu prohlásil, že "vůdci na celém světě včetně USA popírají nebo očerňují vědu, aby si udrželi své postavení a status quo".

"Stojí na špatné straně dějin," řekl Ford před účastníky světového vládního summitu, který dnes končí.

Trump opakovaně kritizuje debatu o změnách klimatu a poukazuje často na situace, které podle něj této teorii odporují. Naposledy to udělal v pondělí, když tweetem komentoval vystoupení senátorky Amy Klobucharové. Tato demokratka z Minnesoty v neděli za hustého sněžení oznámila, že se hodlá ucházet o prezidentskou nominaci.

"Hrdě mluvit o boji proti globálnímu oteplování ve skutečné sněhové vánici, ledu a mrazivé teplotě - to je špatně načasováno," napsal Trump a dodal, že na konci svého vystoupení senátorka vypadala jako sněhulák. Klobucharová mu rovněž tweetem odpověděla, že věda je na její straně, že se těší na debatu s Trumpem o klimatu a že by ráda věděla, jak by v takové bouři dopadly jeho vlasy.

Ford patří k propagátorům nutnosti chránit přírodu a na summitu před jeho projevem promítli video Příroda hovoří, v němž prosazoval ochranu oceánů. Ve svém vystoupení vyzval vlády, aby svou politiku opřely o "rozumnou vědu". "Myslím, že čelíme největší morální krizi naší doby. Největší důsledky ponesou ti, kdo za ničení přírody nesou minimální odpovědnost. Potřebujeme teď přírodu víc než kdykoli. Příroda lidi nepotřebuje, to lidé potřebují ji," řekl.

Před početným publikem, v němž byly hlavy států, své tvrzení dokládal argumenty. "Více než tři miliardy lidí závisejí na rybách jako na zdroji své stravy a živobytí. Proto musíme chránit čistotu vod," řekl. "Země a moře budou odkazem, který zanecháme budoucím generacím. Musíme zakročit, než bude příliš pozdě," dodal.

Nemluvil jen o hrozbách, ale také o krásách přírody, například o mangrovnících, jež svým porostem pomáhají stabilizovat břehy vod. Ocenil Spojené arabské emiráty za to, že se snaží tyto rostliny na svém pobřeží chránit. "Sedmdesát pět procent měst stojí na pobřeží. Tající oceány tato města a jejich obyvatele ohrozí. Co se týče oceánů, jež pokrývají 71 procent planety, neudělali jsme (pro jejich ochranu) dost," dodal Ford.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist