https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hermanuv-mestec-chce-vedet-jak-lide-ve-meste-tridi-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Heřmanův Městec chce vědět, jak lidé ve městě třídí odpad

15.4.2020 00:08 | H. MĚSTEC (ČTK)
Popelnice radnice označí QR kódy a popeláři je při svozech načtou. / Ilustrační foto
Popelnice radnice označí QR kódy a popeláři je při svozech načtou. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Město Nový Jičín / facebook.com
Heřmanův Městec na Chrudimsku zavede od září adresné třídění odpadu. Výhledově za něj domácnosti dostanou slevy. Nově budou mít také odpadové karty do separačního dvora. Karty město začne vydávat po skončení nouzového stavu, uvedlo na svém webu.
 

"Současná legislativa stanovuje kvóty třídění odpadu, které musí města a obce plnit, aby se jim dále nezvyšoval poplatek za skládkování. Z této situace jsou možné jen dva výstupy, navyšovat poplatky za odpad pro občany nebo motivovat občany ke třídění odpadu," uvedlo město.

Město bude mít data o tom, jak jednotlivé domácnosti třídí odpad, i kolik ho vyprodukují. Popelnice radnice označí QR kódy, popeláři je při svozech načtou. Lidé si také mohou nádoby na odpad převzít zdarma od města, opatřené kódy už budou. Město domácnostem rozdá i odpadové karty.

"Odpadová karta je novinkou, která bude sloužit pro občany, kteří budou chtít využít sběrný dvůr pro uložení svého odpadu. Dosud se občan města prokazoval ve sběrném dvoře občanským průkazem," uvedla radnice.

Karty i nádoby lidem rozdá město až po skončení nouzového stavu, který vláda zavedla kvůli zamezení šíření koronaviru. Nový systém bude město nějakou dobu vyhodnocovat, poté případně zavede slevy pro lidi, kteří dobře třídí odpad. Roční poplatek za odvoz a likvidaci odpadu letos stojí 600 korun za osobu, osvobození od poplatku jsou například novorozenci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist