https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hindustan-times-jizni-evropu-trapi-obrovska-sucha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hindustan Times: Jižní Evropu trápí obrovská sucha

14.7.2005 09:16 | PRAHA/PAŘÍŽ (EcoMonitor)
Francie musela v pondělí v důsledku trvajícího sucha rozšířit zákaz plýtvání vodou na polovinu celé země. Nedostatkem vody trpí také Španělsko a Portugalsko.
 

Francouzská vláda rozšířila zákaz používání vody na mytí automobilů nebo napouštění bazénů na zákaz zavlažování polí v 50 z celkového počtu 96 departmentů. Za plýtvání vodou může být uložena pokuta 1500 euro. "Sucho, se kterým se Francie potýká již skoro rok, bylo ještě posíleno o vlnu veder na konci června," píše se ve zprávě ministerstva životního prostředí vydané v pondělí. "Sucho tak ovlivňuje velkou část země."

V turistických oblastech severního Španělska a Portugalska, kde panuje nejhorší sucho od roku 1940, musely být vykopány nové studny, aby pokryly očekávanou letní spotřebu. V Portugalsku muselo být na konci června zásobováno 39 měst se zhruba 22 000 obyvateli vodou dováženou v cisternách, když vyschly všechny zásobárny. Dalších 15 měst s 25 000 obyvateli muselo počítat se sníženými dodávkami vody. Ekologické škody jsou obrovské, ryby umírají ve vyschlých řekách a v jednom ze španělských regionů zřejmě uschlo kolem 80 milionů stromů.

Protože od pondělí ve Francii stoupá teplota, ministerstvo začalo varovat před nebezpečím lesních požárů a pravděpodobných poruch v dodávkách pitné vody domácnostem. Minulý týden muselo být evakuováno na 10 000 lidí z kempů na jihu Francie, kde shořelo více než tisíc hektarů piniového lesa. Podobná situace je i v Portugalsku, jen v okolí hlavního města Porto zasahovalo proti ohňům více než 400 hasičů. Podle francouzské ministryně životního prostředí Nelly Olinové však změny v dodávkách vody nedopadnou jako v roce 1976, kdy došlo k rozsáhlým výpadkům a nedostatku pitné vody.

Největší škody kvůli suchu budou mít zemědělci. Portugalsko a Španělsko žádá, aby země střední Evropy poskytly svoje loňské přebytky. Ve Španělsku předběžně vyčíslili škody na 1,8 miliardy euro a někteří farmáři zřejmě po letošním létě opustí svoje pole navždy.

Podle textu agentury Reuters Hindustan Times 11. 07. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist