https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladina-novomlynskych-nadrzi-se-mozna-zvedne-uz-pristi-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladina Novomlýnských nádrží se možná zvedne už příští rok, ornitologové záměr kritizují

9.11.2018 01:52 | PŘÍTLUKY (ČTK)
Hladina Novomlýnských nádrží se možná zvedne už příští rok. Ornitologové jsou proti
Hladina Novomlýnských nádrží se možná zvedne už příští rok. Ornitologové jsou proti
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Šafránek / Moravský ornitologický spolek
Již během příštího roku by se mohla začít zvedat hladina střední a dolní nádrže na novomlýnských nádržích na Dyji o 35 centimetrů. Objem zadržené vody by se tak zvýšil o devět milionů metrů krychlových, které mají posloužit zemědělským závlahám a také lužním lesům v oboře Soutok. Na tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Krok ke změně manipulačního řádu musí po několikaměsíčním jednání učinit krajský úřad. Česká společnost ornitologická záměr kritizuje.
 

Zvýšení hladiny je reakcí na sucho a na poptávku zemědělců, protože množství vody má být schopno nasytit vinice či ovocné sady na 5000 hektarech. "Vzhledem k tomu, že nádrže jsou zkolaudované právě na hladinu vyšší o 35 centimetrů, než byla v minulých letech, není potřeba žádných velkých úprav," řekl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Nejvíc práce tak bude na střední nádrži, a to kvůli ochraně přírody, protože tato část novomlýnských nádrží je chráněnou přírodní rezervací.

"Chceme nejen stabilizovat, ale vylepšit podmínky pro hnízdění rybáka obecného a pro další živočichy," uvedl Gargulák. Podle Tomana bylo dosaženo dohody s ochránci přírody. Česká společnost ornitologická (ČSO) však zaslala tiskovou zprávu, v níž záměr kritizuje. Podle ní zvýšení hladiny výrazně poškodí ptačí oblast, ostrovy s hnízdními koloniemi budou zaplavené a zaniknou mokřadní oblasti. Právě kvůli nim se před řadou let hladina snižovala.

"V současném plánu péče o přírodní rezervaci se snížení hladiny uvádí jako jedno z nejdůležitějších opatření pro zachování a podporu hlavních předmětů ochrany. Již z tohoto pohledu považujeme za politováníhodné, že v roce 2018, po více než dvacetileté odborné diskuzi, přichází záměr vodní hladinu zvýšit. Záměr na zvýšení hladiny je potřeba náležitě posoudit v souladu s legislativou. Pokud by se měl uskutečnit, tak jedině poté, co budou hotova a funkční kompenzační opatření. Je otázkou, zda je vůbec nějaká kompenzace reálná," uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Celkový objem střední nádrže se zvýší o 3,5 milionu metrů krychlových na 32 milionů, objem dolní nádrže o 5,5 milionů metrů na 84 milionů. Gargulák předpokládá, že změna manipulačního řádu může být tak rychlá, že se přehrada bude moct začít plnit už z jarního tání.

Lužní lesy v oboře Soutok už řadu let trpí nedostatkem vody, zvýšený objem by jim měl pomoci spolu s novým technickým řešením, které by mělo vodu rozlít do systému kanálů v oboře.

V budoucnu by měly vzniknout vedle současných nádrží ještě další dvě s celkovým objemem osm milionů metrů krychlových, které mají sloužit výhradně závlahám.

Soustava Novomlýnských nádržích vznikala postupně v 70. a 80. letech minulého století, střední a dolní nádrž patří rozlohou mezi deset největších v ČR, vody však tolik nezadržují, protože nejsou příliš hluboké. Dolní dosáhne při zvýšení hladiny hloubky nejvýše zhruba osmi metrů. Celková plocha zabírá přes 32 kilometrů čtverečních. Původně měly sloužit ve velkém závlahám, od budování rozsáhlého systému kanálů se však po roce 1989 upustilo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist