https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladina-orliku-kvuli-modernizaci-vytahu-klesla-o-vice-nez-6-metru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladina Orlíku kvůli modernizaci výtahu klesla o více než 6 metrů

8.11.2019 00:28 | ORLÍK (ČTK)
Hladina vodní nádrže Orlík v posledních týdnech klesla o více než šest metrů. Voda se tak prakticky vrátila do původního koryta Vltavy. / Ilustrační foto
Hladina vodní nádrže Orlík v posledních týdnech klesla o více než šest metrů. Voda se tak prakticky vrátila do původního koryta Vltavy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hladina vodní nádrže Orlík v posledních týdnech klesla o více než šest metrů. Voda se tak prakticky vrátila do původního koryta Vltavy. Důvodem je modernizace lodního výtahu. Kvůli tomu Povodí Vltavy upouštělo vodu z Orlíku téměř tři týdny. Lidé nyní mohou vidět zbytky staveb, které stály původně u řeky nebo přímo na Vltavě. Řekl to mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.
 

"Oproti normálu pro toto období je hladina Orlíku o 6,5 metru níže," uvedl. Nad vodu se tak dostaly jezy, zbytky elektrárny, nebo mosty, které v minulosti patřily k Vltavě a posledních několik desítek let zůstávaly skryty u dna nádrže. Nízká hladina Orlíku vydrží do března příštího roku.

Modernizace a rekonstrukce lodního výtahu potrvá téměř tři roky a bude stát 95 milionů korun. "Ovšem na jaře příštího roku zase Orlík napustíme, aby hladina splňovala podmínky pro lodní plavbu a přes léto bylo možné přehradu využívat pro rekreaci," uvedl Roldán.

Hladina v posledních dnech poklesla i na další jihočeské přehradě, v lipenské nádrži je rovněž výrazně nižší než před pár týdny. "V tomto případě se však jedná o standardní postup. Upouštěli jsme jako před každou zimou, aby bylo vše připravené na jarní tání a případný nápor vody," řekl mluvčí povodí.

Orlická přehrada je největším vodním dílem v ČR. Historie výstavby přehrady začala v roce 1954 a hlavní část prací pokračovala až do roku 1961. Celkový objem vody v Orlické nádrži, která je dlouhá 68 kilometrů a zasahuje kromě Vltavy také na Otavu a Lužnici, činí 716,5 milionu metrů krychlových. Nádrž je využívána k rekreaci, vodním sportům, rybolovu a také k odběrům povrchové vody. Ve spodní části přehrady je vodní elektrárna. Hráz přehrady je 81,5 metru vysoká a její šířka je 450 metrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist