https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladina-podzemni-vody-ve-francii-je-znepokojive-nizka-varuji-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladina podzemní vody ve Francii je znepokojivě nízká, varují odborníci

16.1.2023 10:08 | PAŘÍŽ (ČTK)
Foto | Luca Bravo / unsplash.com
Hladina podzemních vod ve velké části Francie je znepokojivě nízká, varuje ve své zprávě francouzský geologický a báňský výzkumný úřad (BRGM). Loňský rok byl podle odborníků nebývale suchý a letos se podle nich situace nejspíš nijak výrazně nezlepší, uvedla agentura AFP. Z podzemních zdrojů přitom ve Francii pocházejí dvě třetiny pitné vody a třetina vody používané k zemědělskému zavlažování.
 

V zimě na přelomu let 2021 a 2022 byla ještě hladina podzemních vod ve Francii "relativně přijatelná", píší vědci. Jedno z historicky nejteplejších let a podzimní deště, které zůstaly jen na povrchu, vedly k velmi znepokojivé situaci v závěru roku.

Na konci loňského léta platila ve většině Francie omezení, která měla zamezit plýtvání vodou. Opatření dosud platí ve 12 ze zhruba stovky departementů pevninské Francie.

Deště v zimním období jsou pro obnovu hladiny podzemních vod nejvýznamnější, protože rostliny jsou v klidové fázi a nečerpají takové množství životadárné tekutiny, která tak má čas proniknout do větší hloubky, vysvětluje hydrogeoložka Violaine Baultová z BRGM. "Na jaře v podstatě všechen déšť pohltí vegetace," dodává. Se změnami klimatu "budou období sucha zcela jistě delší a intenzivnější, jara budou mírnější a vegetace začne růst dříve," uvádí Baultová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist