https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladina-toku-na-vychode-cech-stoupa-zatopeny-jsou-desitky-objektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladina toků na východě Čech stoupá, zatopeny jsou desítky objektů

29.1.2002 16:17 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČIA)
Značný počet východočeských řek se v průběhu dnešního dne vylil z břehů a zatopil přilehlá území, v některých případech se pod vodu dostaly i domy a rekreační objekty. ČIA to potvrdil vedoucí dispečinku královéhradeckého Povodí Labe Karel Dostál. Nejrozsáhlejší rozlivy jsou na Metuji v okolí Jaroměře a na Orlici od Týniště nad Orlicí až téměř po Hradec Králové.
 

V tomto úseku jsou zaplaveny některé rekreační chaty. Ještě dramatičtější je situace na přítocích Cidliny. "Z povodí Cidliny máme nahlášeno deset zatopených domů ve Starých Smrkovicích na Javorce a pět domů v Březovicích u Hořic na Bystřici. Podél Labe jsou největší rozlivy mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, kde je zatopeno několik rekreačních chat," dodal Dostál.

Třetí stupeň povodňové aktivity platil dnes odpoledne na Orlici v Týništi nad Orlicí, na Labi v Němčicích, na Cidlině v Novém Bydžově a Sánech a na Dědině v Mitrově. Druhý stupeň byl vyhlášen na dalších sedmi místech východočeského regionu.

Vzhledem k současnému stavu počasí očekávají vodohospodáři v horských úsecích mírné poklesy průtoků. "V nočních hodinách se vliv dalšího tání může projevit zastavením poklesu průtoků, případně může dojít ke krátkodobému vzestupu," řekl Dostál s tím, že v níže ležících úsecích budou i nadále postupovat kulminační průtoky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist