https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladiny-prehrad-klesaji-lode-zatim-jezdit-mohou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladiny přehrad klesají, lodě zatím jezdit mohou

27.7.2018 00:30 | BRNO (ČTK)
Hladiny přehrad na jihu Moravy v důsledku suchého počasí klesají, lodní doprava ale zatím může fungovat bez omezení. / Ilustrační foto
Hladiny přehrad na jihu Moravy v důsledku suchého počasí klesají, lodní doprava ale zatím může fungovat bez omezení. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hladiny přehrad na jihu Moravy v důsledku suchého počasí klesají, lodní doprava ale zatím může fungovat bez omezení. Hranici sucha evidují odborníci na čtvrtině z dvou stovek měřících míst. Povodí Moravy o tom informovalo v tiskové zprávě. Situace na vodních tocích povodí je vážná, například nad Vírskou a Brněnskou přehradou spadla v prvním pololetí pouze polovina obvyklého srážkového úhrnu. Při současných vysokých teplotách se navíc z krajiny odpařuje více vláhy.
 

"Pokud by tento stav pokračoval i v následujících letech, budeme muset velmi opatrně nakládat se zásobami vody ve vodních nádržích a pokračovat v mimořádných manipulacích také s cílem, aby se nám vůbec dařilo v průběhu jara vodní nádrže doplnit," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Na vodní nádrži Vír kvůli vodárenskému odběru a zvyšování průtoku v řece Svratce klesla hladina o dvanáct metrů, pod maximální hladinu v zásobním prostoru. Vodohospodáři proto snížili odtok z přehrady na nezbytné minimum 1,1 m3/s.

Povodí zároveň upozornilo na klesající hladinu Brněnské přehrady Dopravní podnik města Brna kvůli lodní dopravě do Veverské Bítýšky. "Naše lodě zatím proplouvají po trase bez potíží, v minulém týdnu bylo ale kvůli klesající hladině nutné snížit nástupní můstky o dva až tři schody. Doprava teď tedy není bezbariérová, ale naši lodníci jsou připraveni maminkám s kočárky nebo vozíčkářům s nástupem a výstupem pomoci," uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová.

Průtoky na jihomoravských řekách jsou v současnosti výrazně podprůměrné a v porovnání s dlouhodobým červencovým průměrem odpovídají devíti až 40 procentům normálu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist