https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlasovani-ve-snemovne-boj-o-naturu-2000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlasování ve sněmovně: Boj o Naturu 2000

14.9.2004 17:19 | PRAHA (EkoList)
V rámci našeho "seriálu" o zelených zákonech se dnes vracíme k novele zákona o ochraně přírody a krajiny. Druhý návrh novely, která vymezuje pravidla pro vytvoření evropské sítě chráněných území Natura, byl přijat na počátku března parlamentem. Jeho projednávání provázel velmi vysoký počet pozměnovacích návrhů, takže málem nebyl schválen k datu vstupu České republiky do Evropské unie. Zákon nakonec prošel většinou 103 hlasů poslanců vládní koalice a KSČM.
 

První návrh novely zákona o ochraně přírody, který se projednával plných devět měsíců, byl nakonec poněkud překvapivě k množství předložených pozměňovacích návrhů ve třetím čtení zcela zamítnut. Až druhá novela, která do českého právního systému transponuje směrnice Rady EU 79/409/EHS o ochraně volně žijících ptáků a směrnice Rady 92/43/EHS o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, u níž hrozilo v případě nepřijetí sankce ze strany EU, měla šanci na přijetí. "Význam Natury 2000 není výrazný jenom pro ochranu evropské přirozené biodiverzity a ekologické stability krajiny, ale je to i významný příspěvek pro podporu ekonomické prosperity, protože většinou přírodně hodnotná atraktivní místa jsou zpravidla lokalizována v ekonomicky problematičtějších oblastech," řekl při projednávání ve sněmovně poslanec František Pelc (US-DEU).

Druhý návrh se lišil od prvního v několika podstatných bodech. Ptačí oblasti nejsou navrhovány jako nová kategorie zvláště chráněného území, ale jako samostatný typ chráněného území s méně přísným režimem. Vedle dosud běžného procesu vyhlašování ochrany území je v případě dohody s vlastníkem možná smluvní ochrana. Rozšíří se a doplní náhrada újmy vlastníků zemědělských a lesních pozemků. Kompenzace se vztahují i na další podnikatele v zemědělství, jako jsou rybáři.

Nebude zřízena původně navrhovaná Správa ochrany přírody, ale dojde pouze k upřesnění stávajícího postavení Správy chráněných krajinných oblastí, která se má stát vnitřně členěným správním úřadem. Dnešní správy jednotlivých CHKO budou jejími regionálními pracovišti. Kvůli časovému posunu byly z nové verze novely odstraněny pasáže upravující stav mezi přijetím zákona a vstupem do Evropské unie. Proto byla z textu vypuštěna celá oblast předjednání s vlastníky obecních a soukromých lesů. Podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) bylo do tohoto předjednání zahrnuto na 6000 subjektů.

Nový návrh novely obsahuje kalkulaci nákladů spojených s realizací soustavy Natura na území ČR. Ze čtyř desítek navrhovaných lokalit se zhruba tři čtvrtiny nachází v již existujících chráněných krajinných oblastech či národních parcích. Proto se celková plocha území chráněných ze zákona zvýší jen o 2375 kilometrů čtverečních. Podle propočtů ministerstva životního prostředí bude stát péče o chráněné lokality ročně 480 milionů korun, 380 milionů přitom půjde z fondů MŽP a zbývajících 180 milionů bude potřeba investovat ze státního rozpočtu. Další peníze ovšem bude nutné vydat na kompenzace vlastníkům půdy. Za omezení zemědělců v chráněných oblastech vydá stát podle odhadů 31 milionů ročně, za omezení lesního hospodářství 320 milionů a újmy pro chovatele ryb byly vyčísleny na 48 milionů korun. Zároveň majitelé pozemků budou nuceni pozměnit hospodaření v oblastech zvláštní ochrany. V případě zemědělských pozemků se jedná o omezení kosení, pastvy, dávek hnojení nebo omezení používání biocidů. U lesních pozemků se jedná především o změny výnosů, změnu dřevinné skladby nebo ponechání části zásoby pro přirozený rozklad dřeva.

Největšími odpůrci předkládané novely se stali poslanci z řad Občanské demokratické strany. Václav Mencl odmítl již podruhé návrh novely, neboť podle něj předkladatel dostatečně neprojednal vymezení chráněných oblasti s představiteli dotčených obcí. "Co si máme myslet o tom, že se o vyhlášení ptačích oblastí občané a obce, včetně vlastníků, dozvěděli z vyhlášky ministerstva? Přitom vyhlášení těchto oblastí bude mít na využívání nemovitostí závažné důsledky," poznamenal při projednávání poslanec Mencl. Hlavním argumentem poslanců ODS bylo tvrzení, že zákon v této podobě poškozuje práva vlastníků, dokonce obsahuje vyvlastnění bez náhrady, což je podle něj protiústavní.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý obvinil vládu z přílišné horlivosti vůči Bruselu. Podle něj žádná ze zemí Evropské unie neplní přesně dané směrnice a přitom žádná z nich není pokutována. Navíc podle ODS nebyli v úvahu při přípravě novely vzaty do úvahy připomínky celé řady institucí v čele s Jihočeským krajem, Asociací krajů České republiky či Svazem měst a obcí České republiky.

"Již dlouhou dobu se pokoušíme vysvětlit, že ODS stojí na straně ochránců přírody tam, kde za součást přírody je považován i člověk. My jsme pro ochranu přírody s člověkem. Neustále se ale prosazuje koncept opačný - příroda má být chráněna proti člověku, člověk má být z těchto území vytlačen, jeho aktivita má být na těchto územích učiněna nevýhodnou," dodal Vlastimil Tlustý.

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů byl nakonec přijat 2. března 2004 na 28. schůzi sněmovny.

Přehled tohoto hlasování podle stran:

28. schůze, 90. hlasování, 2. 3. 2004, 17:03

  pro proti zdrželo se nepřítomno
bez omluvy
nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 59 0 0 3 8 70
ODS 0 45 1 8 3 57
KSČM 17 1 13 5 5 41
KDU-ČSL 19 0 0 1 1 21
US-DEU 7 0 0 2 1 10
Nezařazení 1 0 0 0 0 1
Celkem 103 46 14 19 18 200

 

Výsledky hlasování v procentech podle stran

  pro proti zdrželo se nepřítomno
bez omluvy
nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 84 % 0 % 0 % 4 % 11 % 100 %
ODS 0 % 79 % 2 % 14 % 5 % 100 %
KSČM 41 % 2 % 32 % 12 % 12 % 100 %
KDU-ČSL 90 % 0 % 0 % 5 % 5 % 100 %
US-DEU 73 % 0 % 0 % 18 % 9 % 100 %
Nezařazení 100 % 0 % 0 % 0 % 0 % 100 %
Celkem 51 % 23 % 7 % 9 % 9 % 100 %


Hlasování jednotlivých poslanců (odkaz na server PSP)


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist