https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlasovani-ve-snemovne-dalnice-celem-vzad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlasování ve sněmovně: Dálnice, čelem vzad!

28.2.2005 12:05 | PRAHA (EkoList)
Zpátky do druhého čtení poslali 11. února poslanci návrh zákona o výstavbě dálnic, rychlostních silnic a železničních koridorů. Argumenty zákonodárců sice proti předchozím čtením nedoznaly výraznějších změn, přesto ve sněmovně zazněla slova, která stojí za to si připomenout.
 

Zákon už v roce 2003 navrhli poslanci Vladimír Dlab (KSČM), Jiří Hanuš (KDU-ČSL) a Hana Orgoníková (ČSSD). Kvůli urychlené výstavbě páteřních komunikací v něm počítají s usnadněním případného vyvlastňování soukromého majetku a s lehčím získáním povolení pro stavby, které by byly prohlášeny za veřejný zájem.

Návrh se po strastiplné cestě prodral do třetího čtení v Poslanecké sněmovně (podrobné články o dosavadním projednávání zákona najdete zde: Při výstavbě dálnic jde o rychlost, ne o kvalitu a Zákon o výstavbě dálnic čeká na novelu stavebního zákona), kde jeho projednávání zahájil František Pelc (US-DEU). Své vystoupení shrnul slovy: „Z původně skandálně špatného právního předpisu se podařilo vyrobit špatný předpis. To nás snad neopravňuje k tomu, abychom ho podpořili.“ Vzápětí zopakoval své výtky. Zákon zbytečně omezuje počet tras, které můžou správní orgány posuzovat, a ztěžuje vliv místních lidí na výběr trasy, kudy cesta povede.

Po Pelcovi vystoupil ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek (ČSSD) a řekl, že k projednávání ve sněmovně se brzy dostane nový stavební zákon, který by měl problémy s výstavbou velkých komunikací vyřešit. Zákona o výstavbě dálnic se po něm naopak zastal Jaromír Schling (ČSSD) a zpochybnil ministrův optimismus, že by snad mohl být stavební zákon brzy k dispozici. Ke Schlingovi se o chvíli později přidal jeho stranický kolega Vladimír Laštůvka s výzvou poslancům, aby si vzpomněli na obchvat Plzně a D8 – proto je prý nutné zákon o dálnicích přijmout. Nato vystoupil Jiří Pospíšil (ODS) a zákon označil za právní paskvil.

Výrazně se ochránců přírody v průběhu následující debaty zastal Miloš Kužvart (ČSSD), který upozornil na to, že dálnice spíš než ekologičtí kverulanti zdržují spekulanti s pozemky a chybná rozhodnutí správních úřadů. Zároveň připomenul, že stát sice kvůli nedostatku financí čeká roky s výstavbou dálnic, celé desítky let však nechává lidi u silnic napospas hluku, který ničí jejich zdraví.

Na Kužvarta navázal jeho stranický kolega Radko Martínek, který si naopak na ochránce životního prostředí zanadával, protože prý škodí, kde můžou. Hned ale také upozornil, že by sněmovna neměla podléhat ani druhému extrému, tedy stavební lobby, „která by chtěla stavět všude a za všech okolností“. Po několika dalších řečnících pak Miroslav Beneš (ODS) navrhl vrátit zákon do druhého čtení.

Do třetice zpět
Přišel dobrodružný závěr. Nejdřív se hlasovalo o návrhu na zamítnutí zákona. Ten neprošel – hlavně hlasy poslanců ČSSD a KSČM, k nimž se přidala i menší část klubů ODS a KDU-ČSL. Pak se hlasovalo o návrhu na vrácení zákona do druhého čtení, ani ten ale neprošel. Hlasování ovšem zpochybnil Zbyněk Novotný z ODS, který hlasoval pro vrácení, a na sjetině se to neobjevilo. Rozhodovalo se tedy znovu – a vrácení do druhého čtení opět neprošlo. Tentokrát hlasování zpochybnil Vlastimil Ostrý z US-DEU, a to ze stejných důvodů jako před ním Novotný. Hlasovalo se tedy potřetí a tentokrát se sněmovně o jediný hlas podařilo návrh zákona do druhého čtení vrátit. Právě tohoto hlasování se týká naše tabulka. Pro vrácení hlasovali všichni přítomní poslanci US-DEU a naprostá většina klubů ODS a KDU-ČSL. K nim se přidalo i 12 poslanců a poslankyň ČSSD, šest z KSČM a nezařazený Tomáš Vrbík. Proti vrácení do druhého čtení tedy hlasovala většina klubu ČSSD, KSČM a také Jiří Hanuš z KDU-ČSL. Oproti hlasování o návrhu na zamítnutí zákona tedy svůj postoj změnilo několik poslanců ODS a KDU-ČSL. Kdy bude zákon znovu projednáván, není zatím jasné.

41. schůze, 156. hlasování, 11. února 2005

  pro proti zdrželo se nepřítomno
bez omluvy
nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 12 40 10 8 0 70
ODS 48 0 3 6 0 57
KSČM 6 29 3 3 0 41
KDU-ČSL 16 1 3 1 0 21
US-DEU 7 0 0 3 0 10
Nezařazení 1 0 0 0 0 1
Celkem 90 70 19 21 0 200

 

Výsledky hlasování v procentech podle stran

  pro proti zdrželo se nepřítomno
bez omluvy
nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 17 % 57 % 14 % 11 % 0 % 100 %
ODS 84 % 0 % 5 % 11 % 0 % 100 %
KSČM 15 % 71 % 7 % 7 % 0 % 100 %
KDU-ČSL 76 % 5 % 14 % 5 % 0 % 100 %
US-DEU 70 % 0 % 0 % 30 % 0 % 100 %
Nezařazení 100 % 0 % 0 % 0 % 0 % 100 %
Celkem 45 % 35 % 10 % 11 % 0 % 100 %

Hlasování jednotlivých poslanců (odkaz na server PSP)

Pozn. aut. - z údajů na serveru Poslanecké sněmovny od června 2004 nejde rozlišit mezi nepřítomnými poslanci, kteří se omluvili, a těmi, kteří se neomluvili


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist