https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlasovani-ve-snemovne-elektronicke-odpady-musi-likvidovat-vyrobci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřHlasování ve Sněmovně: Elektronické odpady musí likvidovat výrobci

9.7.2004 18:33 | PRAHA (EkoList)
V souladu se směrnicemi Evropské unie musí Česká republika zajistit výběr odpadů z elektrických a elektronických zařízení ve výši 4 kilogramů na jednoho obyvatel a rok. Ve většině států EU již podobné nařízení vstoupilo v platnost nebo musí být přijato nejpozději do 13. srpna 2004. Česká republika spolu s některými dalšími novými členy Unie si však vyjednala dvouletý odklad plnění.
 

V minulých dvou letech byly přijaty směrnice Evropského parlamentu a Evropské rady, které reagují na neustále narůstající zátěž životního prostředí odpady z elektrických a elektronických zařízení. Vládní návrh, kterým se mění zákon o odpadech, zavádí i v České republice systém, ve kterém se výrobci stávají zodpovědnými za svůj produkt po celou dobu jeho existence. Z jejich kapsy se bude financovat zpětný odběr elektrozařízení a zpracování a využití elektroodpadů. Výrobce může recyklaci a odběr použitých výrobků provádět buď sám nebo ve spojení s dalšími firmami. Možností je také vytvořit právnickou osobu, která bude za společenství výrobců plnit jejich zákonné povinnosti.

Podobná situace již funguje díky platnému zákonu o obalech. Od roku 2002 firma EKO-KOM zajišťuje pro výrobce a prodejce obalů a balených výrobků sdružené plnění povinností uložených zákonnou normou. Také vypracovává každoroční zprávu pro MŽP, kde se uvádí počty i způsob využití odpadových materiálů. Jednotlivé soukromé společnosti platí do společného fondu, ze kterého přispívají obcím na zajištění třídění a využití komunálního odpadu.

Hlavním cílem novely zákona o odpadech je předcházet vzniku elektroodpadu, který svým charakterem patří do kategorie nebezpečného odpadu. Mělo by také dojít ke snižení podílu elektrodopadu, který končí na skládkách či ve spalovnách. Zákon ukládá vedle odběru starého elektrozařízení, které se dá repasovat a znovu využít, také materiálové využití výrobků, které již nejsou funkční.

Návrh novely ukládá, aby u velkých domácích spotřebičů a u výdejních automatů bylo minimálně 80 % průměrné hmotnosti výrobku odebráno jako elektroodpad. Z takto odebraných spotřebičů musí být 75 % hmotnosti výrobku zrecyklováno. U počítačů a telekomunikačních zařízení musí výrobce zaručit odběr minimálně ve výši 75 % hmotnosti a 65 % váhy opětovně využít. Malé domácí spotřebiče, osvětlovací zařízení, elektrické a elektronické nástroje, hračky a vybavení pro volný čas stejně jako zařízení na monitorování a kontrolu musí být odebráno jako elektroodpad ze 70 % a zrecyklováno musí být 50 % hmotnosti. U výbojek a zářivek musí dojít k opětovanému využití materiálu z 80 %. Průmyslové společnosti zároveň musí informovat zpracovatele elektroodpadu o nebezpečných látkách obsažených v jejich výrobcích a o nejlepším způsobu zpracování materiálů a komponentů. U nově uváděných produktů musí tyto informace poskytnut do jednoho roku od uvedení na trh.

Problém nastane se vznikem "historického odpadu", tedy těch výrobků, které byly uvedeny na trh před 13. srpnem 2005. Od tohoto data budou zpracování i sběr odpadu financovat pouze výrobci, což je velmi krátká lhůta na vytvoření funkčního systému v souladu s navrhovanou novelou zákona. Navíc, výrobky prodané před tímto datem mohou mít velmi dlouho dobu provozu. V průměru jsou v zemích Evropské unie domácí spotřebiče vyřazovány z provozu po 14 letech. Vznikne tak přechodné období osmi až deseti let, kdy budou muset financovat likvidaci odpadu výrobci společně. Příspěvky se budou odvíjet od podílu na trhu. Kupujícím budou moci výrobci označit, jaké náklady museli vydat na likvidaci starého odpadu. Vzniklé náklady se nakonec objeví v konečné ceně výrobku. "Jedná se částky od jednotek korun u osvětlovacích těles přes 50 korun u malých spotřebičů, jako jsou vysavače a žehličky, až po stovky korun u výrobku, jako jsou lednice," uvedla při projednávání zákona ve sněmovně poslankyně Iva Šedivá (ČSSD), která je zpravodajem tohoto vládního návrhu.

Zákon prošel do druhého čtení a byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na schůzi sněmovny dne 17. června 2004.

Přehled hlasování v prvním čtení podle stran:

33. schůze, 60. hlasování, 17. 6. 2004, 09:35

  pro proti zdrželo se nepřítomno
bez omluvy
nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 40 0 15 15 0 70
ODS 23 0 11 23 0 57
KSČM 28 0 3 10 0 41
KDU-ČSL 8 0 4 9 0 21
US-DEU 6 0 1 4 0 11
Nezařazení 2 0 0 0 0 2
Celkem 107 0 34 61 0 202

 

Výsledky hlasování v procentech podle stran

  pro proti zdrželo se nepřítomno
bez omluvy
nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 57 % 0 % 21 % 21 % 0 % 100 %
ODS 40 % 0 % 19 % 40 % 0 % 100 %
KSČM 68 % 0 % 7 % 24 % 0 % 100 %
KDU-ČSL 38 % 0 % 19 % 43 % 0 % 100 %
US-DEU 55 % 0 % 9 % 36 % 0 % 100 %
Nezařazení 100 % 0 % 0 % 0 % 0 % 100 %
Celkem 53 % 0 % 17 % 30 % 0 % 100 %


Hlasování jednotlivých poslanců (odkaz na server PSP)


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist