https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlasovani-ve-snemovne-kosmetika-se-na-zviratech-testovat-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlasování ve sněmovně: Kosmetika se na zvířatech testovat nebude

12.5.2005 13:42 | PRAHA (EkoList)
Sněmovna včera téměř jednomyslně podpořila návrh poslankyně Vlasty Parkanové (KDU-ČSL), aby se do českého práva nevracela možnost provádět pokusy na zvířatech kvůli ověření nezávadnosti kosmetických výrobků nebo jejich složek. Snaha ministerstva zdravotnictví uzákonit možnost udělení výjimky ze zákazu tak vyšla na prázdno.
 

Zákaz testování kosmetiky na zvířatech v ČR vstoupil v platnost loni 1. března. Ministerstvo zdravotnictví ovšem v druhé polovině loňského roku připravilo novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která kromě úpravy několika jiných oblastí (například podmínek práce s azbestem nebo oprávnění orgánů ochrany veřejného zdraví nařídit odběr vzorků podávaných pokrmů) počítala i s možností udělit za určitých podmínek výjimku z tohoto zákazu.

S novelou zákona před sněmovnu předstoupila ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD). Uzákonění výjimky, kterou by po souhlasu Evropské komise vydávalo ministerstvo zdravotnictví, odůvodňovala nutností přizpůsobit české zákony těm evropským.

Proti uvolnění zákazu testování kosmetiky na zvířatech se postavily nejen ochranářské organizace (hlavně Svoboda zvířat a Nadace na ochranu zvířat), ale hned v prvním čtení zákona loni v prosinci i poslankyně Vlasta Parkanová. Upozornila ministryni, že argumentace evropskou směrnicí je bezpředmětná, protože úplný zákaz pokusů jde pouze nad rámec směrnice, a to tím směrem, kterým chce jít i Evropská komise (ta počítá s úplným zákazem pokusů na zvířatech kvůli kosmetice do deseti let). Poslankyně navíc dodala, že dvě země EU (Nizozemí a Velká Británie) už několik let úplný zákaz bez problémů uplatňují.

Na semináři o celé problematice, který se konal mezi prvním a druhým čtením, ovšem ministerskou novelu podpořili i zástupci ministerstva zemědělství (pod ministerstvo zemědělství spadá Ústřední komise na ochranu zvířat) a Státní veterinární správy. Zajímavé je, že jedním z argumentů obhájců novely byla skutečnost, že v ČR se už několik let kvůli kosmetickým výrobkům pokusy na zvířatech stejně neprovádějí – proto jejich umožnění nevadí. Stejný argument přitom pro podporu svého stanoviska používali i zastánci úplného zákazu – právě proto, že už se v ČR posledních letech pokusy na zvířatech pro kosmetické účely neprovádějí, nemá smysl zákaz uvolnit.

Ve druhém čtení ministryně Emmerová pohrozila, že když ČR novelu v ministerstvem navrhované verzi nepřijme, hrozí republice žaloba u Evropského soudního dvora a uložení jednorázové pokuty nebo opakovaného penále. Pro uvolnění úplného zákazu argumentovala také tím, že Evropská komise k úplnému zákazu stejně směřuje a že pokusy na zvířatech kvůli kosmetice činí v EU jen 0,25 procenta ze všech pokusů.

Naopak poslankyně Parkanová ve stejném čtení uvedla, že Česká republika mohla a stále může Evropskou komisi požádat o ponechání stávající úpravy. Podle ní mělo ministerstvo zemědělství, které má ochranu zvířat na starosti, od 1. března 2004 (kdy úplný zákaz testování kosmetiky vstoupil v platnost) dost času na to, aby to udělalo. „Podle mých informací naopak v rozporu s tehdy čerstvým rozhodnutím (českého) Parlamentu drze ujistilo Brusel, že danou oblast budeme harmonizovat podle příslušných směrnic,“ uvedla před poslanci Vlasta Parkanová. „Rozhodnutí je výlučně na nás. Pokud si ponecháme stávající úpravu, nehrozí nám ani žaloba, ani pokuta. Stačí k tomu jediné – aby se ministerstvo zemědělství přestalo chovat arogantně a začalo plnit vůli Parlamentu.“

Vlastu Parkanovou pak svým vystoupením podpořila ještě Táňa Fischerová (nezávislá na kandidátce US-DEU), která zopakovala, že evropské právo nijak nebrání vydání národního zákazu testování kosmetiky na zvířatech. Země, která tak učiní, by to pouze měla oznámit Evropské komisi. „Argumentovat v této věci případnými nerovnými podmínkami pro podnikání je nepřijatelné. Stavět na roveň obchodní zájmy a utrpení živých tvorů pokřivuje naše vnímání světa a dělá z nás nehumánní, lhostejné konzumenty života,“ uvedla Táňa Fischerová.

Před třetím čtením, které proběhlo včera, předali děti z pražské ZŠ U Santošky a zástupci Svobody zvířat Vlastě Parkanové petici s 9000 podpisy lidí, kteří požadovali zachování úplného zákazu pokusů na zvířatech pro kosmetické účely. Petici se svými učiteli vymyslely právě děti ze zmíněné pražské školy, které navíc pro každého poslance vybarvily předtištěný obraz králíka se vzkazem: „Rád bych prožil život bez mučení, bolí to.“

Při samotném projednávání ve sněmovně pak Milada Emmerová uvedla, že se už k pozměňovacímu návrhu Vlasty Parkanové nechce vyjadřovat. Ze stenozáznamu ale vyplývá, že ministryně nakonec s pozměňovacím návrhem souhlasila. A stejně se zachovali i poslanci – návrh na vypuštění ustanovení, která by umožnila testování kosmetiky na zvířatech, drtivou většinou schválili. Pro byli všichni přítomní lidovci, unionisté, naprostá většina klubů ČSSD, ODS i KSČM a i nezařazený Tomáš Vrbík. Hlasování se zdrželo pět poslanců a jedna poslankyně KSČM, čtyři sociální demokraté a dva poslanci ODS. Jediný poslanec, Jan Schwippel z ODS, se přiklonil na stranu ministerstva zdravotnictví.

Z rozhodnutí zákonodárců vyplývá, že by ministerstvo zemědělství mělo požádat Evropskou komisi o schválení současného zákona na ochranu zvířat proti týrání, který pokusy na zvířatech kvůli testování kosmetických výrobků a jejich složek bez výjimky zakazuje.

44. schůze, 94. hlasování, 11. května 2005

  pro proti zdrželo se nepřítomno celkem
ČSSD 64 0 4 2 70
ODS 51 1 2 3 57
KSČM 35 0 6 0 41
KDU-ČSL 21 0 0 0 21
US-DEU 8 0 0 2 10
Nezařazení 1 0 0 0 1
Celkem 180 1 12 7 200

 

Výsledky hlasování v procentech podle stran

  pro proti zdrželo se nepřítomno celkem
ČSSD 91 % 0 % 6 % 3 % 100 %
ODS 89 % 2 % 4 % 5 % 100 %
KSČM 85 % 0 % 15 % 0 % 100 %
KDU-ČSL 100 % 0 % 0 % 0 % 100 %
US-DEU 80 % 0 % 0 % 20 % 100 %
Nezařazení 100 % 0 % 0 % 0 % 100 %
Celkem 90 % 1 % 6 % 4 % 100 %

Hlasování jednotlivých poslanců (odkaz na server PSP)

Pozn. aut. - z údajů na serveru Poslanecké sněmovny od června 2004 nejde rozlišit mezi nepřítomnými poslanci, kteří se omluvili, a těmi, kteří se neomluvili


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist