https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlasovani-ve-snemovne-stavet-bez-integrovaneho-povoleni-i-nadale-nelze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlasování ve Sněmovně: Stavět bez integrovaného povolení i nadále nelze

30.6.2004 17:04 | PRAHA (EkoList)
V rámci jednání o novele stavebního zákona se podařilo poslanci Pavlu Hönigovi (ČSSD) prosadit pozměňující návrh, který mění zákon o integrované prevenci. V současné době nelze bez pravomocného integrovaného povolení získat stavební povolení. Pozměňovací návrh by přesunul povinnost stavitelů prokazovat, že nový průmyslový provoz bude splňovat limity pro znečištění, až ve chvíli, kdy dojde ke kolaudaci stavby. Úředníci veřejné správy by se tak nutně dostávali pod tlak, zda nepovolit provoz dokončeného průmyslového komplexu za mnoho milionů, i když bude znamenat ohrožení pro životní prostředí i zdraví lidí v jeho okolí.
 

Integrované povolení se vydává pro většinu průmyslových komplexů, energetických závodů, chemických továren, ale musejí si jej vyžádat i skládky a zařízení pracující s nebezpečným odpadem, dřevozpracující podniky a velké zemědělské provozy. Integrované povolení určuje maximální povolené zátěže životního prostředí, tedy kolik znečišťujících látek se může vypustit do ovzduší provozem stavby, množství tekutých odpadů či látek, které se dostanou do půdy. Zároveň nutí investory použít při stavbě nejlepší dostupné technologie a při provozu se orientovat na ekologickou výrobu, využívat co nejvíce nízkoodpadové technologie, recyklované materiály, dosahovat nejvyšší energetické účinnosti a snížovat spotřebu surovin, včetně vody. Kdyby se tyto faktory musely prokazovat až ve chvíli, kdy je celá stavba dokončena, mohlo by dojít k tomu, že proinvestované finance by se staly silnějším argumentem než poškození životního prostředí.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) při projednávání v parlamentu pozměňující návrh poslance Pavla Höniga nepodpořil. "Zákon o integrované prevenci má za sebou rok účinnosti a Ministerstvo životního prostředí společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu a se Svazem průmyslu a dopravy připravuje novelu tohoto zákona, která by měla proces v řadě případů zjednodušit a zpřesnit, a přispět tak ke snadnějšímu získání integrovaného povolení a vyjít tak vstříc podnikatelské sféře a také krajským úřadům, které dnes tento proces provádějí," vysvětlil Libor Ambrozek. Ještě dodal, že je zbytečné přijímat dílčí změny v zákoně, i když se nebrání samotné myšlence požadovat integrované povolení až při kolaudaci stavby: V takovém případě, by však podle ministra životního prostředí muselo dojít ke změnám sledovaných parametrů včleněných do integrovaného povolení.

Senátní zamítnutí dodatku stavebního zákona nakonec poslanci potvrdili a dodatek o požadavku integrovaného povolení až ke kolaudačnímu řízení na zasedání 24. června zrušili.

Přehled hlasování číslo 158 o pozměňovacím návrhu Pavla Höniga podle stran:

30. schůze, 31. 3. 2004, hlasování 158

  pro proti zdrželo se nepřítomno
bez omluvy
nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 54 3 7 1 5 70
ODS 45 0 6 2 4 57
KSČM 34 0 4 2 1 41
KDU-ČSL 0 11 8 1 1 21
US-DEU 2 1 6 0 1 10
Nezařazení 1 0 0 0 0 1
Celkem 136 15 31 6 12 200

 

Výsledky hlasování v procentech podle stran

  pro proti zdrželo se nepřítomno
bez omluvy
nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 77 % 4 % 10 % 1 % 7 % 100 %
ODS 79 % 0 % 11 % 4 % 7 % 100 %
KSČM 83 % 0 % 10 % 5 % 2 % 100 %
KDU-ČSL 0 % 52 % 38 % 5 % 5 % 100 %
US-DEU 20 % 10 % 60 % 0 % 10 % 100 %
Nezařazení 100 % 0 % 0 % 0 % 0 % 100 %
Celkem 68 % 8 % 16 % 3 % 6 % 100 %


Hlasování jednotlivých poslanců (odkaz na server PSP)


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist