https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlavni-cenu-ekofilmu-v-brne-ziskal-nizozemsky-snimek-o-tezbe-nerostu-v-oceanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlavní cenu Ekofilmu v Brně získal nizozemský snímek o těžbě nerostů v oceánu

15.10.2022 02:01 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hlavní cenu na mezinárodním festivalu Ekofilm v Brně získal nizozemský snímek Hluboko: pravá cena těžby v oceánech režiséra Maartena van Rouveroyho. Film poukazuje na možnou hrozbu pro ekosystém oceánu v podobě těžby vzácných nerostů. Ocenění si odnesly i další čtyři snímky v různých kategoriích. Všechny vítězné filmy mohou zájemci zhlédnout ještě v sobotu 15. října v brněnském Univerzitním kině Scala.
 

Letos se od středy koná 48. ročník festivalu, hlavním motivem je klima a jeho změna. Akce končí v sobotu. Soutěžních bylo pětadvacet snímků, které vybral dramaturgický tým z 243 přihlášených. Hlavní cena letos putuje do Nizozemska.

"Hluboký oceán je největším, nejméně prozkoumaným a posledním nedotčeným ekosystémem. Není jen místem života milionů druhů neuvěřitelně pestrých organismů, ale také místem výskytu vzácných kovů, které jsou předmětem zájmu těžebních společností. Komerční hlubokomořská těžba by pravděpodobně vedla k nenávratné devastaci modrého srdce planety, bez kterého nebude Země obyvatelná pro živé organismy. Tedy ani pro nás lidi. Věřím, že dokument může být varováním učinit včas moudré rozhodnutí a ponechat hlubokému moři jeho nedotčenost, na které závisí i naše vlastní existence,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Na vypalování bolivijských lesů se zaměřil dokument s názvem Incendios. Za zpracování obdržel Cenu prezidenta festivalu. "V Bolívii je vypalování lesů stále legální a rozsáhlé ničivé požáry tak často sužují zemi. Český dokumentarista Martin Trabalík a bolivijská režisérka Geraldine Vélezová se s kamerou vydali do první linie boje s ohněm mezi dobrovolné hasiče, kteří dělají vše pro to, aby oheň udrželi pod kontrolou,“ uvedl prezident festivalu Laco Miko.

Kategorii Krásy přírody ovládl snímek íránského režiséra Farshida Azariho Kapky života. Tématem recyklace se pak zabýval snímek, který porota ocenila v kategorii Středoevropské filmy. Šlo o film s názvem Mýtus o recyklaci, který vznikl v Německu pod taktovkou režisérů Toma Costella a Benedicta Wermtera. V sekci Krátké filmy zabodoval film Bylo jednou jedno moře... pojednávající o mizení Aralského moře. Autorkou slovenského dokumentu je Joanna Kozuch.

Loňská finálová pětadvacítka vzešla z 207 přihlášených snímků, kdy největší zastoupení mělo Německo s pěti filmy. Hlavní cenu získal polský snímek Velryba z Lorina režiséra Macieje Cuskeho. Film nabízí zamyšlení, kdo ve střetu dvou mizejících světů má právo zabíjet: lovící člověk nebo lovená velryba.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist