https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlubokomorska-ponorka-vaustralii-objevila-nove-druhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlubokomořská ponorka v Austrálii objevila nové druhy

19.1.2009 07:00 | SYDNEY/PRAHA (Ecomonitor)
Hlubokomořská ponorka prozkoumala australské jižní pobřeží. Ponorka objevila nové druhy a nové důkazy o ničivém dopadu skleníkových plynů na mořské korály, napsala agentura Reuters.
 

Neznámý druh mořské sasanky (Actinaria).
Neznámý druh mořské sasanky (Actinaria).
Foto: Jason L. Buberel /Wikimedia Commons

Američtí a australští vědci prozkoumali oblast v blízkosti takzvané Tasmánské trhliny (Tasman Fracture Zone), kde se v podmořské hloubce 2 kilometrů zemská kůra svažuje do více než 4 kilometrů.

„Výpravu jsme podnikli za účelem prozkoumání hloubin australských vod, které dosud nebyli prozkoumány,“ řekl pro Reuters Ron Thresher z australského výzkumného institutu CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization).

„Námi nasbírané vzorky dokumentují faunu z nejméně dostupných hloubek australských vod, včetně bizardního dravého mořského strunatce, mořských pavouků a obrovských hub, doposud neznámá mořská společenství, ve kterých dominuje vilejš husí a milióny kulatých mořský sasanek s fialovými tečkami,“ řekl v neděli Thresher ve svém prohlášení.

Obrovská pole hlubokomořských korálů byla objevena v hloubce 1,4 kilometru. Jejich stáří je odhadováno na deset tisíc let.

Čtyřtýdenní expedice rozmístila v hlubinách dálkově ovládanou ponorku jménem Jason, která je majetkem americké Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI).

Jason je velká jako malé auto a umí sbírat vzorky, fotografovat a natáčet v oblastech ve hloubce až 6 kilometrů. Jason se potopil čtrnáctkrát na dobu až 48 hodin a maximální hloubka, které dosáhl, byla 4 kilometry.

Výzkumníci z Kalifornského technologického intitutu (California Institute of Technology – CIT) a CSIRO pro agenturu Reuters uvedli, že některé z objevených hlubokomořských korálů umírají. Při výzkumu nasbírali data potřebná ke zhodnocení kyselosti oceánu a dopadů klimatických změna na unikátní australské korálové útesy.

„Potřebujeme podrobně analyzovat vzorky a výsledky měření, které jsme nasbírali. Teprve poté budeme moci určit, co umírání korálů způsobuje. Může to být vlivem několika faktorů jako oteplování oceánů, onemocnění nebo zvyšující se kyselost,“ řekl Thresher.

CO2 uvolňující se do atmosféry z továren, automobilů a elektráren nezpůsobuje pouze zvyšování teplot, ale také kyselost vody, protože kolem 25 % CO2 je vstřebáváno do moří.

Australští vědci již varovali, že zvýšená úroveň CO2 v oceánech způsobená klimatickými změnami v kombinaci s rostoucí teplotou oceánu by mohla urychlit blednutí korálů a zničit některé útesy ještě před rokem 2050.

Podle článku Michaela Perryho zveřejněného agenturou Reuters dne 17. ledna 2009


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist