https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlucni-turiste-mohou-zvysit-pocet-medvedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hluční turisté mohou zvýšit počet medvědů

3.9.2004 08:37 | PRAHA/NEW YORK (EkoList)
Přítomnost hlučných turistů může paradoxně pomoci hnědým medvědům ve volné přírodě. Tím, že turisté lekají velké medvědí samce, medvědice s mláďaty se mohou se nasytit v místech s nejlepším úlovkem, aniž by mláďatům hrozila možnost sežrání samcem. Medvědí populace proto roste.
 

K tomuto zjištění došli vědci Owen Nevin z Univerzity středního Lancashire v Británii a Barrie Gilbert z Utažské státní univerzity v Loganu (USA), kteří studovali medvědy hnědé včetně medvědů grizzly na odlehlém místě u pobřeží Britské Kolumbie, kam se plují vytřít lososi.

Zatímco dospělí medvědí samci se šli nažrat pouze brzy ráno před sedmou, než přijíždí první lidé, medvědicím ani mláďatům lidská přítomnost nevadila. Naopak. Zdá se, že hluk autobusů vnímaly jako signál, že nebezpeční medvědí samci opustili potok. Dokonce i když samci úplně opustili oblast lovu, medvědice s mláďaty se tam neobjevily, dokud nepřijeli turisté.

Podle vědců jsou dominantní samci méně tolerantní k lidem kvůli své špatné zkušenosti z lovné sezóny. Jejich nepřítomnost umožňuje samicím a mláďatům sníst více lososů, čímž mláďata lépe rostou a zvyšují svou šanci na přežití. A to tedy musí zákonitě zvýšit jejich populaci, domnívá se Owen Nevin z britské univerzity.

"Obezřetně provozovaný turismus může být klíčem k zachování medvědů," uzavírá Nevin a dodává: "Tato místa by se skoro mohla stát ´továrnami na medvědy´."

Podle časopisu New Scientist.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist