https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hn-cerneho-uhli-je-na-trhu-malo-odberatele-chteji-vice-polskeho-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

HN: Černého uhlí je na trhu málo, odběratelé chtějí více polského uhlí

24.10.2001 08:56 | PRAHA (ČIA)
Licence na dovoz černého uhlí z Polska požadují prolomit nebo přímo zrušit největší odběratelé černého uhlí na státu pro příští rok. Důvodem je podle nich nedostatek černého uhlí na českém trhu a zároveň obavy ze zvýšení cen ze strany dominantní společnosti na trhu OKD, ovládané firmou Karbon Invest. Již letos totiž došlo ke zvýšení cen černého uhlí meziročně o 15 procent. Informace uvádí dnešní vydání Hospodářských novin (HN).
 

"Budeme žádat rozhodně o licenci na dovoz většího množství uhlí z Polska než v loňském roce," řekla HN k připravované žádosti na Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR mluvčí Nové huti Sylva Mazurková. Podobně postupují také Třinecké železárny (TŽ), které pro příští rok požadují zvýšení dovozní licence z 280 na 500 tisíc tun. Pro letošní rok požadovaly společnosti OKD a TŽ zvýšení dovozů až o 700 tisíc tun uhlí. Ministerstvo však povolilo dovoz do ČR v celkové výši 1,2 milionu tun, což je stejný objem jako v roce 1999.

O dovoz černého uhlí z Polska má zájem rovněž elektrárenská společnost ČEZ. Vede ji k tomu především rostoucí tlak na spotřebu uhlí v tepelných elektrárnách v souvislosti s částečným výkonem Jaderné elektrárny Temelín. Zažádala si tedy o licenci, ačkoli již uzavřela obchodní dohodu s tuzemských dodavatelem černého uhlí.

Podle informací HN se jednotliví odběratelé snaží postupovat při uzavírání odběratelských smluv velmi obezřetně. "Snažíme se diverzifikovat riziko," vysvětlil pro HN mluvčí TŽ Ivo Pullmann. "Firma se snaží, aby přibližně třetina potřeby tuhých paliv byla kryta nákupem mimo OKD," vyjádřil se pro HN blíže neurčený zdroj.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist