https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hn-kavan-zatim-v-dohodu-s-rakouskem-o-kapitole-energetika-veri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

HN: Kavan zatím v dohodu s Rakouskem o kapitole energetika věří

9.10.2001 09:24 | PRAHA (ČIA)
Ačkoliv jednání s Rakouskem o bezpečnosti a ekologických dopadech Jaderné elektrárny Temelín se podle ministra zahraničí Jana Kavana vlečou kvůli řadě neshod, ministr stále věří v úspěšné završení procesu, na kterém se obě vlády shodly loni v prosinci v rakouském Melku. Rakouská strana tím podmiňuje svůj souhlas s uzavřením kapitoly o energetice přístupové smlouvy ČR o vstupu do Evropské unie, píší dnešní Hospodářské noviny.
 

"V této chvíli neztrácím naději, že dojde ke kompromisu, který by nám umožnil úspěšně uzavřít Melk, a tedy Rakousku přestat vetovat uzavření kapitoly energetika," uvedl Kavan po pondělním zasedání vládního výboru pro evropskou integraci. Současně však dodal, že "přespřílišným optimismem nehýří". Kdy by se mohlo podařit melkský proces uzavřít, se neodvážil odhadnout s tím, že se vyjádří nejpozději do konce měsíce října."

Šéf diplomacie nechtěl o podrobnostech vyjednávání hovořit, protože by jim to prý neprospělo. Řekl jen, že česká strana vychází především z hodnocení bezpečnosti elektrárny skupinou pro atomové otázky Evropské komise, zatímco rakouská strana má poněkud jiné představy.

Rakousko podle něj rovněž požaduje jistou právní závaznost závěrečného dokumentu celého procesu, což česká strana s poukazem na melkské dohody odmítá. ČR však je podle Kavana ochotna přistoupit na "vysokou formu politické závaznosti dokumentu".


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist