https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hn-prazske-vodovody-a-kanalizace-chteji-zvysit-ceny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

HN: Pražské vodovody a kanalizace chtějí zvýšit ceny

10.7.2001 10:01 | PRAHA (ČIA)
Zvýšení ceny vodného a stočného o 2,40 koruny za metr krychlový pro příští rok navrhují Pražské vodovody a kanalizace (PVK). To by poté mělo dosáhnout 37,50 koruny za metr krychlový. Společnost Vivendi Water, nový vlastník PVK, takto hodlá dostát závazku postupně snížit meziroční cenový nárůst na inflační úroveň. Při průměrné spotřebě asi 140 litrů na osobu a den by to pro obyvatele znamenalo připlatit na dosud placeném vodném a stočném dalších 120 korun za rok. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).
 

"Jestliže se letos zvyšovala cena vody o téměř 7,6 procenta, od 1. ledna příštího roku by se měla zvýšit o 7,3 procenta," řekl pro HN generální ředitel PVK Jiří Rosický. Tento návrh však musí schválit Pražská vodohospodářská společnost (PVS), která firmě PVK vodohospodářskou infrastrukturu pronajímá. Specialistka PVS Jana Dvořáčková však uvedla, že se k tomu zatím nemůže vyjádřit s tím, že bude probíhat druhé kolo jednání. Zástupci obou společností se budou dohadovat nejen o ceně vody, ale i o výši nájemného.

"Požadujeme více peněz, protože vodohospodářský majetek se zvětšil a zhodnotil. Jen letos do něho budeme investovat asi 1,25 miliardy korun," odůvodnila Dvořáčková. Nájemné by se tak z letošních 1,3 miliardy korun mělo zvýšit o téměř 200 milionů korun.

Pokud by se oba partneři nedohodli, pak by se podle smlouvy nájemné i cena vody v příštím roce zvýšily jen o inflační přírůstek stanovený statistickým úřadem. PVS by ubyly investice do sítí, které čerpá právě z nájemného, a PVK by nadále sužovaly značné ztráty vody ze zastaralých řadů. Ty se pohybují okolo 34 procent.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist