https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hn-pripad-byvaleho-sefa-statnich-lesu-bude-resit-nejvyssi-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

HN: Případ bývalého šéfa státních lesů bude řešit Nejvyšší soud

13.2.2023 11:29 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Křivoklátský listnatý les v zimě
Křivoklátský listnatý les v zimě
Foto | Faragas / Wikimedia Commons
Případem údajného podvodu bývalého generálního ředitele Lesů České republiky (LČR) Daniela Szóráda se bude zabývat Nejvyšší soud. Loni v listopadu ho sice krajský soud obžaloby pravomocně zprostil, státní zástupce ale podal proti verdiktu dovolání, píší dnešní Hospodářské noviny. Podle žalobce Szórád po odvolání z funkce v roce 2018 nedodržel konkurenční doložku. Szórád, který je od začátku letošního roku ekonomickým ředitelem LČR, vinu od počátku odmítá.
 

Podání dovolání v Szórádově kauze potvrdil deníku mluvčí královéhradeckého okresního soudu Tomáš Nypl. Kdy proběhne první líčení, není jasné, protože Nejvyšší soud dovolání ještě nedostal. "Podává se totiž prostřednictvím soudu prvního stupně, který musí provést některé nezbytné procesní úkony, například výběr soudního poplatku za dovolání," řekl novinám mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Szórád byl generálním ředitelem LČR v letech 2014 až 2018. V souvislosti s působením v čele podniku čelil dvěma trestním stíháním. Podle státního zástupce Szórád po odvolání z funkce v roce 2018 údajně nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro soukromou lesnickou společnost LST dřív, než směl. Krajský soud v Hradci Králové ale Szóráda na konci loňského listopadu obžaloby z podvodu pravomocně zprostil.

Již na jaře 2021 státní zástupce zastavil stíhání Szóráda kvůli údajnému porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů poškodil státní podnik tím, že nabídl těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou kvůli kůrovcové kalamitě. I v této věci exředitel LČR jakékoliv pochybení odmítal.

Mluvčí LČR Eva Jouklová uvedla, že firma zatím o pokračování kauzy u Nejvyššího soudu neví. "Určující je nyní pravomocný rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové ze dne 30. listopadu 2022," sdělila Hospodářským novinám.

Szórád se loni neúspěšně ucházel o návrat na post generálního ředitele LČR v tendru vypsaném ministerstvem zemědělství. Novým ředitelem se ale v prosinci stal Dalibor Šafařík. Ten krátce poté jmenoval Szóráda ekonomickým ředitelem firmy. Učinil tak bez výběrového řízení.

Státní podnik LČR spravuje téměř polovinu lesů v zemi. Finanční výsledky za loňský rok podnik zatím nezveřejnil. Za loňské první tři čtvrtletí podnik meziročně znásobil hrubý zisk na rekordních 7,39 miliardy korun z předloňských 2,9 miliardy Kč. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist