https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-chce-ekologicke-dane-do-roku-2002
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA chce ekologické daně do roku 2002

29.11.2001 13:30 | PRAHA (EkoList)
Hnutí DUHA v pondělí zveřejnilo svoje priority k nové Státní politice životního prostředí, kterou připravuje ministerstvo životního prostředí. Mělo by jít o novou aktualizovanou verzi Státní politiky ŽP, kterou vzala v polovině dubna loňského roku na vědomí vláda. Ta se tehdy rozhodla, že podobně rozsáhlé materiály nebude schvalovat, ale pouze brát na vědomí. DUHA tvrdí, že se tak tento dokument nikdy nestal oficiální koncepcí Zemanova kabinetu.
 

DUHA ve výčtu svých priorit, které by měla aktualizovaná verze ekopolitiky zahrnovat, mimo jiné navrhuje v tomto volebním období (tedy do roku 2002) předložit a prosadit první fázi daňové reformy. Taková reforma by měla podle hnutí DUHA vedle ekologického přínosu rovněž podpořit efektivní podniky a konkurenceschopnost české ekonomiky a vytvořit desítky tisíc nových pracovních míst. Ekologická organizace také požaduje, aby vláda začala aktivně studovat možnosti, jak podpořit zdroje soukromých investic do ekologických odvětví, a následně připravovat konkrétní opatření.

Další aktivisty navrhovanou reformou je reforma poplatku z těžby nerostných surovin. Česká republika recykluje jen asi 10 % stavebního a demoličního odpadu, přitom některé země EU už překročily hranici 80 %. Reforma by měla částečně zahrnout ničení krajiny a znečišťování obcí do nákladu na dobývání. Poplatky by měly zajistit, že se cena surovin během 10 let postupně zvýší zhruba o sto korun na tunu. Zároveň by měly vyššími sazbami znevýhodňovat těžbu v chráněných krajinných oblastech.

Další z priorit aktivistů je zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na 8 % do roku 2010. "Evropská unie doporučuje svým členským zemím dosáhnout 12 % podílu obnovitelných zdrojů na domácí spotřebě energie do roku 2010. Česká republika by měla do konce desetiletí z čistých zdrojů získávat alespoň 8% procent," píše se v tiskové zprávě Hnutí DUHA.

To také vítá cíl 6 % podílu ekologicky obhospodařované orné půdy, který návrh aktualizované Státní politiky životního prostředí obsahuje. Domnívá se ale, že je nezbytné, aby koncepce přinášela rovněž dlouhodobější perspektivu tomuto sektoru, který je mimořádně důležitý pro zachování biologické diverzity a zároveň vytváří nova pracovní místa na vesnicích i přispívá k rozvoji venkova. Politika by proto měla zahrnovat rovněž konkrétní cíl (minimálně 15 %) pro rok 2010 a převést v dohledné perspektivě všechnu půdu v chráněných krajinných oblastech, národních parcích a ochranných pásmech vodních zdrojů do ekologického režimu.

DUHA dále požaduje, aby byly zákonem stanoveny povinné travnaté ochranné pásy podél řek a potoků ve stanovené minimální šířce. Pásy by měly působit jako filtr na znečištění. Zároveň by se tak měla také zvýšit biologická diverzita a omezila by se hrozba povodní. Podobné opatření existuje například v Dánsku.

Nová koncepce by podle aktivistů měla zahrnovat i snížení přemnožené zvěře do roku 2004 tak, aby přestala ničit lesy nadměrným okusem a bránit tak jejich přirozené obnově. Do konce příštího roku by se podle tiskové zprávy aktivistů měl připravit také program postupného zvyšování podílu místně odpovídajícího druhu stromu na 44 % do roku 2000. České lesy tvoří převážně umělé smrkové monokultury, které snižují biologickou diverzitu přírody, hůře zachycují povodně a jsou méně odolné proti škůdcům nebo změně klimatu. Vědci předpokládají, že během tří desetiletí asi na čtvrtině našeho území kvůli klimatickým změnám smrčiny uhynou. Tento program mělo ministerstvo zemědělství vypracovat už do konce minulého roku, dosud ho však nepředložilo.

DUHA také apeluje, aby stát začal podporovat moderní a rychlou veřejnou dopravu a nezaměřoval se na výdaje na rozvoj silnic. "Ve státním rozpočtu na rok 2002 by vláda proto měla navrhovat poměr investičních prostředků na veřejnou dopravu a rozvoj automobilismu aspoň padesát ku padesáti a stejně podporovat rovněž finance ze Státního fondu dopravní infrastruktury," píše se v tiskové zprávě aktivistů.

Státní politika životního prostředí by podle ekologické organizace měla také požadovat, aby se zvýšil podíl recyklace nevratných plastových lahví do roku 2005 na 50 % a do konce roku 2007 na 80 %. Aktivisté jsou mimo jiné i pro vyloučení skládkování stavebních a demoličních odpadů.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist