https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-demonstrovalo-proti-energeticke-koncepci-mpo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA demonstrovalo proti energetické koncepci MPO

22.1.2004 14:37 | PRAHA (EkoList)
Asi dvacet ekologických aktivistů Hnutí DUHA dnes rozvinulo transparent s nápisem "Stop, dejte přednost lidem" před ministerstvem průmyslu a obchodu v Praze. Protestovali tak proti energetické koncepci ministra Milana Urbana (ČSSD).
 

Aktivisté Hnutí DUHA rozvinuli před MPO transparent.
Foto: Jan Šatoplet/EkoList

Ekologičtí aktivisté jsou nespokojeni s Urbanovým návrhem, který počítá se zrušením těžebních limitů, chránících severočeské obce před postupem uhelných dolů, a se stavbou dalších jaderných reaktorů. "Urbanův plán znamená větší znečištění, bourání vesnic, nové atomové reaktory a vyšší nezaměstnanost. Vláda by měla dát přednost lidem před zájmy uhelných a energetických společností," řekl EkoListu Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA.

Podle Urbanova náměstka Martina Peciny však návrh ministerstva průmyslu a obchodu neznamená nutně bourání obcí na severu Čech a není tak finančně náročný jako varianta ekologů.

Ministerstvo životního prostředí předložilo vlastní variantu energetické koncepce, se kterou se aktivisté ztotožňují. Řešení, které navrhuje, dokáže podle ministerstva i aktivistů zajistit dostatek energie pro český průmysl i domácnosti. Návrh rovněž počítá se zvýšením počtu pracovních míst, díky investicím do moderních technologií a energetické efektivnosti.

Martin Pecina, náměstek ministra průmyslu a obchodu, převzal z rukou aktivistů dopis, ve kterém Urbana žádají, aby svůj plán přepracoval. Hnutí DUHA chce v protestních akcích pokračovat. Další demonstraci naplánovali na příští středu před budovou Úřadu vlády a zúčastnit by se jí měli i obyvatelé severních Čech, kterých se Urbanův návrh bezprostředně týká.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist