https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-kritizuje-schvaleny-plan-pece-sumavskeho-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha kritizuje schválený plán péče šumavského parku

16.1.2001 10:25 | VIMPERK (ČIA)
První den letošního roku vstoupil v platnost základní dokument pro budoucnost Národního parku Šumava - Plán péče pro léta 2001 až 2010 s perspektivou až do roku 2030. Ekologové z Hnutí Duha ale tvrdí, že k přijetí došlo bez obsáhlé diskuse s odborníky a víceméně tajně.
 

"Konečná verze byla schválena úředníky ministerstva životního prostředí, aniž by proběhla veřejná diskuse. Obce v parku se o přijetí dosud oficiálně nedozvěděly a neznají jeho definitivní znění. To neviděli ani odborní oponenti vybraní ředitelem parku, a proto ani neví o osudu svých připomínek," uvedli vedoucí programu Lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha a Igor Míchal z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Správa šumavského parku tvrzení ekologických aktivistů zásadně odmítá. "Plán se připravoval dva roky a zcela v souladu se zákonem. V loňském roce byly s jeho návrhem seznámeny obce, příslušné okresní úřady, regionální a vědecké rady parku, atd. Následně bylo vyhodnoceno přes 300 připomínek a řada z nich byla do plánu zapracována," uvedl mluvčí parku Zdeněk Kantořík. Příkladem je podle něho hlavní připomínka obcí ohledně plánu na zvětšení prvních zón do roku 2030 na 75 procent rozlohy parku. Rozloha prvních zón byla nakonec zmenšena na 50 procent. "Kolem obcí tak zůstanou i do budoucna druhé zóny, v nichž je možný volný pohyb obyvatel," zakončil Kantořík.

"Pracovníci ministerstva několikrát jednali s oponentní radou, ta v polovině prosince přijetí plánu doporučila, což také ministerstvo 22. prosince učinilo. Vyrozumění k nám došlo 29. prosince a my jsme dokument hned dali do tisku. Začátkem února bude k dispozici dva tisíce výtisků, ty rozešleme obcím, okresním úřadům, odborníkům a zvažujeme i prodej zájemcům," zdůraznil dále Kantořík.

Ekologové mají výhrady nejen k postupu při schvalování plánu pro šumavský park. Jejich kritika se vztahuje rovněž na samotný obsah připraveného dokumentu: "Původní materiál obsahoval jen obecné teze, chyběla konkrétní opatření pro klíčové lokality. Nejasná byla rovněž změna zonace parku, protože strategie obsahovala pouze procentuální podíl jednotlivých zón, nikoliv jejich rozmístění. Zóny zůstávají roztříštěny, což odporuje mezinárodním standardům."


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist