https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-nebude-blokovat-transport-jaderneho-paliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA nebude blokovat transport jaderného paliva

27.4.2001 08:36 | PRAHA (EkoList)
Ekologická a protijaderná organizace Hnutí DUHA nehodlá nijak bránit transportu jaderného paliva pro elektrárnu v Temelíně. EkoListu to dnes potvrdil předseda organizace Jan Beránek. "Transportu nebráníme, bránit nebudeme a nikdy jsme bránit nechtěli," řekl Beránek. Další speciální vlak s jaderným palivem pro temelínskou elektrárnu bude přes území republiky projíždět pravděpodobně v sobotu 28. dubna.
 

Podle Beránka je ovšem nesmyslná snaha ČEZu a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) tajit veškeré informace o transportech palivových tyčí. "Jaderný průmysl tak ztrácí důvěryhodnost. Doplácí na svůj nesmyslný zvyk všechno utajovat. Přitom transporty jaderného paliva jsou naprosto běžnou záležitostí," říká předseda Hnutí DUHA s tím, že například do Dukovan podobné transporty už léta. Cesta posledního vlaku s palivem pro Temelín, který dorazil do elektrárny 22. dubna, vzbudila negativní reakce zejména ze strany starostů, přes jejichž města vlak projížděl - právě proto, že se od ČEZu ani od státních orgánů o tom včas nedozvěděli a nemohli tak svá města připravit ani na případnou havárii ani na možné protestní akce.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist