https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-obvinuje-spravu-np-sumava-ze-lzi-o-sireni-kurovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha obviňuje Správu NP Šumava ze lží o šíření kůrovce

11.6.2001 19:37 | VIMPERK (ČIA)
Ze lží obviňuje Hnutí Duha Správu Národního parku Šumava, která tvrdí, že v pralese na Trojmezné došlo k dalšímu dramatickému rozmnožení kůrovce. "Zatímco správa parku uvádí rozšíření kůrovcových souší na dvojnásobek, jedná se pouze o meziroční navýšení o 1,4 procenta," uvedl vedoucí programu lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha.
 

Podle Bláhy se množství kůrovcem napadených stromů zvýšilo z 9 326 kubíků na 9 453 kubíků, tedy o 1,4 procenta. "Správa parku sčítá výsledek z roku 1999 s výsledkem z roku 2000, což je nepřijatelné," řekl Bláha. "Ředitel parku Ivan Žlábek a tiskový mluvčí Zdeněk Kantořík opakovaně mystifikují veřejnost hrůzostrašnou historkou o dramatickém šíření kůrovce v Trojmezenském pralese, aby obhájili další kácení v pralesovitých smrčinách," dodal. Navíc se podle něho ukázalo, že pralesovité smrčiny mají mimořádnou odolnost. "Blokáda zachránila přirozený vývoj Trojmezenského pralesa," potvrdil Bláha.

Mluvčí správy parku Zdeněk Kantořík je přesvědčen, že Hnutí Duha se snaží zdiskreditovat údaje o Trojmezné, aby zakrylo svou vlastní morální odpovědnost za rostoucí počet kůrovcem napadených stromů. "Je-li jeden rok napadeno devět tisíc stromů a druhý rok dalších více než devět tisíc, není možné počítat s pouhým rozdílem. Jde skutečně o meziroční zvýšení o 101,4 procenta, vysvětlil mluvčí. "Nejde o přirozený vývoj Trojmezenského pralesa, který blokáda zachránila. Jde o nepřirozeně rychlý rozpad, kterému správci parku chtěli asanací zabránit," dodal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist