https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-pred-volbami-radi-quotvolte-zdravequot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA před volbami radí: "Volte zdravě!"

27.5.2002 11:22 | PRAHA (EkoList)
Nejenom politické strany vedou před volbami masivní reklamní kampaň. S desítkami tisíc letáčků a stovkami rozhlasových spotů pod heslem "Volte zdravě!" dnes vytáhlo do předvolebního boje také ekologické sdružení Hnutí DUHA. Ekologická organizace se ovšem nechce kampaní vklínit do poslaneckých lavic, ani neradí voličům, koho konkrétně mají volit. "Kampaň by měla přimět politiky ke konkrétním závazkům," vysvětluje cíl předvolební akce mluvčí Hnutí DUHA Karolína Šůlová.
 

Rozhlasové spoty a letáčky poukazují například na zneužívání pesticidů v konvenčním zemědělství či na příliš nízkou míru recyklace odpadů. Hnutí DUHA ve své kampani také zvlášť upozorňujě na návrh ODS zrušit po volbách ministerstvo životního prostředí. Letáky vyzývají voliče, aby se kandidátů jednotlivých stran ptali, jak hodlají konkrétní problémy po volbách řešit.

Kromě letáků a rozhlasových spotů má kampani sloužit také speciální internetová stránka www.hnutiduha.cz/volby. Přímo z ní je možné poslat elektronický dopis politikům. Aktivisté zde také zveřejnili hodnocení volebních programů či analýzu hlasování sněmovních stran v uplynulých čtyřech letech, kterou zpracoval Zelený kruh.

Výsledky této analýzy se podle původního záměru Hnutí DUHA měly objevit i v rozhlasových spotech, ovšem realita bude poněkud odlišná. "Voliči se z reklamních spotů měli přesně dozvědět, jak konkrétní poslanci ve sněmovně hlasovali. Rádia to však odmítla vysílat s odvoláním na zákon, který zakazuje vysílat propagaci politických stran," říká Šůlová. Hnutí DUHA si nechalo zpracovat právní posudek od specialisty na mediální právo JUDr. Vladimíra Kroupy. Podle něho by spoty porušením zákona nebyly. "Podali jsme podnět k přešetření postupu rozhlasových stanic Radě pro rozhlasové a televizní vysílání," říká Šůlová. Některé spoty nechá DUHA přesto odvysílat v původním znění - jen jména politiků a názvy stran budou překryty pípnutím, podobně, jak se to obvykle dělá s vulgárními výrazy.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist