https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-prineslo-gregrovi-spalek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřHnutí DUHA přineslo Grégrovi špalek

2.7.2001 14:30 | PRAHA (EkoList)
Zástupci Hnutí DUHA a dalších občanských iniciativ přinesli dnes dopoledne ministru průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi na úřad vlády špalek.
 

Aktivisté tvrdí, že ministr nesplnil svůj slib o dodržení rozpočtu na dostavbu Temelína a měl by "dát hlavu na špalek", jak slíbil. Ministrova tisková mluvčí, Anna Stárková, se však o Grégrovu hlavu nebojí, podle ní mají aktivisté nesprávná čísla.

"Z materiálů ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že rozpočet na dostavbu Temelína byl překročen o několik miliard. Rozhodli jsme se panu ministrovi ulehčit těžký úkol a přinesli mu špalek až sem," vysvětlil dnešní akci Jan Beránek z Hnutí DUHA. Celková cena, do které se dostavba Temelína má podle ministra vejít, je 98, 6 miliardy korun. Podle Informačního listu Hnutí DUHA dosáhly však náklady na dokončení elektrárny již 101,3 miliard korun. Tuto sumu vyčetli aktivisté z materiálů ministerstva, vedle aktuálních prostavěných 91,7 miliardy je v ní započteno 4,9 miliardy za rozpracované dodávky a 4,7 miliardy za jaderné palivo.

Podle Stárkové, která přišla před Úřad vlády s aktivisty diskutovat, je však v současné době předání špalku bezdůvodné. "Aktuální náklady k 30. 6. 2001 jsou 91,7 miliardy, tedy nepřesáhly celkovou sumu, za kterou se pan ministr zaručil," vysvětlila Stárková. Podle ní se aktivisté mýlí a řádně si neprostudovali materiály. "Je třeba údaje nezkreslovat a o problematických tématech vést diskusi. Těším se na opravdový dialog," řekla Stárková. Podle Beránka však s MPO dialog vést nelze. "Dostat potřebné informace z ministerstva je velice obtížné. Jednou jsme se dokonce kvůli informací museli soudit," tvrdí Beránek. Do diskuse se zapojil také tiskový mluvčí ČEZu Ladislav Kříž: "Lžete na základě nepřesného studia dokumentů," opáčil na argumentaci Jana Beránka týkající se započítání nákladů za jaderné palivo. Kříž totiž tvrdí, že cena všeho jaderného paliva se do ceny elektrárny nedá započítávat. "Pan ministr již dříve deklaroval, že zahrne pouze palivo potřebné pro provedení zkoušek," tvrdí Kříž. Podle Beránka to však není pravda a odpovídá to pouze obecnému stylu jakým se MPO potažmo ministr Grégr snaží vykormidlovat z nepříjemně narůstajících čísel skutečných nákladů. "Miroslav Grégr se snaží přesouvat čísla a cenzuruje informace, jen aby nemusel na špalek," říká Beránek.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist