https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-privitalo-rozhodnuti-koncernu-eon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA přivítalo rozhodnutí koncernu E.ON

31.5.2001 18:08 | PRAHA (EkoList)
Dnešní rozhodnutí bavorského energetického koncernu E.ON začít pracovat na ukončení dodávek elektřiny z ČR přivítala ekologická organizace Hnutí DUHA. "ČEZ a Miroslav Grégr budou muset přehodnotit svou strategii, zaměřenou na vývoz české krajiny a zdraví," říká předseda Hnutí DUHA Jan Beránek. Sdružení argumentuje tím, že vývoz energie je fakticky vývozem surovin.
 

Podle propočtů, které Hnutí DUHA zveřejnilo, znamenal vývoz elektrické energie do Německa jen za loňský rok prodej 7,56 miliónu tun českého uhlí a 303 tisíc tun vápence. Zároveň s sebou přinesl 15 615 tun emisí oxidu siřičitého, 12 971 tun oxidů dusíku, 990 tun oxidu uhelnatého a 630 tun prachu, které ovšem zůstaly v ČR. Jak zároveň připomíná dnešní tisková zpráva Hnutí DUHA, vyvážel takto ČEZ "českou krajinu" pod cenou, neboť průměrná cena megawatthodiny elektřiny exportované do Německa činila vloni 526 korun, zatímco výroba přišla ČEZ v průměru 971 Kč/MWh. Vývoz tak dotují domácí spotřebitelé, protože českým distribučním společnostem ČEZ loni prodával za průměrnou cenu 1182 Kč/MWh.

Do Německa přitom v roce 2000 dovezl zhruba pětinu své produkce. "ČEZ má obrovský přebytek v kapacitě svých elektráren. V praxi to znamená, že vlastně dvě hnědouhelné elektrárny pracují jen kvůli vývozu elektřiny do Německa," dodává Jan Beránek.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist