https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-protestuje-proti-smlouve-s-australii-o-vyuzivani-jaderne-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA protestuje proti smlouvě s Austrálií o využívání jaderné energie

30.8.2001 15:46 | PRAHA (ČIA)
Hnutí Duha a sesterská organizace Friends of the Earth Australia vyzvaly australský parlament, aby odmítl ratifikovat česko-australskou smlouvu o spolupráci při mírovém využívání jaderné energetiky a přepravě jaderné materiálu. "Důvodem jsou vážné následky těžby uranu v Austrálii a podpora kontroverzních jaderných elektráren v České republice," uvádí tisková zpráva Hnutí Duha.
 

Podle smlouvy by měly uran do České republiky dodávat dvě společnosti: Western Mining Company (WMC) Ltd a Energy Resources of Australia (ERA) Ltd. "Těžební projekty obou firem mají vážné dopady na životní prostředí. Důl WMC odebírá v pouštní oblasti denně 42 milionů litrů podzemní vody, čímž likviduje zásobárny artézských vod," tvrdí hnutí. Druhá společnost, ERA, zase podle zprávy prosazuje kontroverzní obří důl Jabiluka, který se nachází se přímo ve středu národního parku Kakadu. "Výbor Světového dědictví při OSN vyjádřil nad tímto záměrem opakovaně znepokojení a odmítavé stanovisko odhlasoval v roce 1998 i Evropský parlament," uvádí mluvčí ekologické organizace Karolína Šůlová.

Hnutí Duha rovněž varovalo australský parlament, že Česká republika nemá dořešenou problematiku likvidace vyhořelého jaderného paliva a dokonce uvažuje i o možnosti skladovat tento odpad na území Ruska, kde by mohlo dojít ke zneužití plutonia nebo k vážným následkům pro životní prostředí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist