https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-proverka-temelina-je-jen-fraska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA: Prověrka Temelína je jen fraška

13.2.2001 14:43 | PRAHA (EkoList)
Za pouhou frašku dnes před budovou Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) označili aktivisté Hnutí DUHA právě začínající mezinárodní ekologickou prověrku Jaderné elektrárny Temelín (JETE), která musí být provedena na základě česko-rakouské dohody z Melku z prosince 2000. "Posuzování jaderné elektrárny tak, jak teď probíhá, se stává pouhým formálním cvičením," říká Karel Polanecký z Duhy.
 

Aktivisté Hnutí DUHA vyčítají posouzení zejména fakt, že neprobíhá podle platné legislativy o posuzování vlivu staveb na životní prostředí. "Termín do konce června neumožňuje skutečně věcné posouzení," domnívá se podle tiskové mluvčí Karolíny Šůlové Hnutí DUHA. Na stejný problém upozorňoval už v prosinci loňského roku český ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). Podle Hnutí DUHA je velmi nejasné, v jakém právním rámci má vlastně posuzování Temelína proběhnout.

Protest

Aktivisté Hnutí DUHA dnes požadovali posoudit Temelín podle řádné procedury EIA. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Duze ale na naplňování dohody z Melku vadí i řada dalších věcí. Podle Karla Polaneckého by ekologické posuzování elektrárny v první řadě mělo koordinovat Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a nikoli MPO. "Je paradoxní, že úředníci Miroslava Grégra dostali na starost dokonce i organizační zajištění prověrky, i když s posuzováním ekologických vlivů nemají žádné zkušenosti," kritizuje postup vládních úředníků Polanecký.

Podle Hnutí DUHA je z toho, jak byla prověrka JETE připravena, zřejmá snaha potlačit posuzování jakýchkoli jiných řešení, než je dokončení elektrárny a její uvedení do provozu. Navíc, jak připomíná mluvčí Duhy Šůlová, posuzování nebude dostatečně průhledné, protože až do závěrečné fáze procesu nemá veřejnost možnost se k němu vyjádřit.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist