https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-se-boji-o-smysluplnost-haagskych-jednani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA se bojí o smysluplnost haagských jednání

13.11.2000 20:30 | PRAHA (EkoList)
Ekologové z Hnutí DUHA se obávají, že závazky z Kjótského protokolu, na jejichž prováděcích pravidlech by se měli dohodnout účastníci klimatické konference v Haagu, zůstanou nenaplněny. Důvodem jsou záměry některých států prosazovat velmi levná opatření, kterými by se vyhnuly skutečné redukci koncentrací skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého. Lidé z Hnutí DUHA se zároveň domnívají, že nadcházející jednání jsou také pod vlivem lobbistických skupin, které zde prosazují vlastní zájmy. Nejvíce je z tohoto hlediska podle aktivistů vidět jaderná lobby, která prosadila, aby se jaderná energie jako prostředek postupu proti změnám klimatu dostala na pořad jednání. Největšími zastánci jádra budou v Haagu pravděpodobně Francie, Kanada či Japonsko, proti nim by měli vystoupit zejména země sdružené v Asociaci malých ostrovních států (AOSIS).
 

Hnutí DUHA také odsuzuje možnost signatářských zemí z Kjóta redukovat emise oxidu uhličitého jeho pohlcováním v tzv. propadech (zejména lesy a půdy, částečně i oceány). "Pokud budou využity jako mechanismus postupu proti změnám klimatu, není vůbec jisté, zda skutečně přinesou předpokládané výsledky. Právě propady představují největší hrozbu smysluplnosti Kjótského protokolu," píše se v dnes zveřejněné tiskové zprávě Hnutí DUHA. To také neskrývá obavy, že využití propadů může vést ke kácení tropických pralesů a jejich nahrazování rychle rostoucími dřevinami.

Ekologové z Hnutí DUHA se obávají i zneužití mechanismu, který umožňuje státům namísto redukce emisí doma, financovat opatření na redukci v zahraničí. Proto ekologické organizace ve spojení s Evropskou unií prosazují koncepci tzv. pozitivního seznamu technologií, které bude povoleno financovat. Spolu s EU také žádají, aby část svých závazků museli signatáři splnit doma. Hnutí DUHA v souvislosti s tím odsuzuje i tzv. obchod s horkým vzduchem, který by měl znamenat, že nejhůře postižené země si mohou ke splnění závazku pomoci koupí "přebytku" od států, které svůj limit splnily a překročily. "Ekologické organizace prosazují, aby právo účastnit se obchodování měly pouze země s kvalitní, důvěryhodnou kontrolou domácích emisí," píše se v tiskové zprávě. Hnutí DUHA společně s dalšími ekologickými organizacemi volá po účinném kontrolním mechanismu, který by z Kjótského protokolu neučinil jen nezávazný dokument. "(Ekologické organizace) podporují návrh EU, podle kterého by země, jež nedodrží ustanovení protokolu, platily příspěvky do fondu, financujícího náhradní opatření v rozvojových zemích," píše se na závěr ve zprávě.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist