https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-startuje-kampan-za-uzakoneni-pravidelneho-snizovani-emisi-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA startuje kampaň za uzákonění pravidelného snižování emisí CO2

24.3.2009 16:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hnutí DUHA dnes v Národním divadle zahájilo kampaň Velká výzva. Jejím smyslem je připravit a prosadit zákon, který by Českou republiku zavazoval snižovat každý rok o 2 % emise CO2. „Rozvrh snižování by byl až do roku 2050. To je dostatečně dlouhá doba, aby dal průmyslu dlouhodobou jistotu a umožnil mu investovat do inovací,“ říká Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA.
 

Kampaň Velká výzva
Kampaň Velký výzva chce prosadit zákon, který by rozhýbal investice do moderních zelených řešení.
Foto: Martin Mach Ondřej/Ekolist.cz
„Chceme nastartovat celospolečenskou debatu, zapojit veřejnost, odborníky a politiky. Navrhujeme zákon, který by měl rozhýbat investice do moderních zelených řešení jako je zateplování domů, čistá energetika, snadné recyklace a podobně,“ říká Vojtěch Kotecký.

„Nepředkládáme žádný konkrétní text zákona, jen hlavní myšlenku. Nechceme, aby se návrh zákona zasekl na nesmyslných debatách o formulacích toho kterého paragrafu, jako to bylo v případě mysliveckého zákona. Je potřeba, aby ve společnosti nejprve vznikla obecná shoda o smyslu takového zákona“. Hnutí DUHA chce, aby vznikl elementární souhlas i napříč politickými stranami, aby zákon nebyl měněn při každé změně sil v parlamentu. „S některými politiky jsme již hovořili a vypadá to nadějně,“ říká Vojtěch Kotecký.

Inspiraci má Hnutí DUHA ve Velké Británii. „V Británii se na obdobném zákoně shodla vláda i opoziční strany, silné ekologické i humanitární organizace, odbory i průmysl,“ tvrdí Vojtěch Kotecký.

A proč zrovna 2 %? „Při výpočtu jsme vycházeli ze zprávy Pačesovy komise. 2 % jsou složitým propočtem odvozena od českého podílu na snížení exhalací, kterého je podle odborníků potřeba během půlstoletí dosáhnout, aby růst teplot zůstal na přijatelné hodnotě,“ vysvětluje Vojtěch Kotecký.

Podle jeho kolegy Petra Machálka může takový zákon České republice prospět v mnoha oblastech. „Dnes průmysl neví, co bude za deset dvacet let. Tento zákon by mu dal jistotu a motivoval ho do inovací a šetrných technologiích,“ říká Machálek. Na inovacích a zelených technologiích by podle něho vydělala celá společnost. „Snížila by se naše závislost na dovozu ropy a zemního plynu. Dnes každý den platíme 390 milionů korun za dovoz ropy,“ tvrdí Machálek. „Pokud stát bude podporovat zelená řešení, pomůže to rodinám snížit účty za energie,“ říká dále Machálek.

Podle Hnutí DUHA by součástí zákona kromě závazku na každoroční snížení emisí o 2 % mělo být ustanovení o každoročních zprávách vlády o naplňování závazku a zřízení nezávislé instituce, která by vládě kontrolovala. „Měla by to být instituce typu Nejvyšší kontrolní úřad, která by byla schopna nezávislého dohledu,“ říká Kotecký. V Británii taková instituce vznikla, jmenuje se Committee on Climate Change, a britské vládě radí s naplňováním zákona a reportuje parlamentu výsledky snah snížit emise.

Střecha Národního divadla s fotovoltaickou hydroizolací
Střecha Národního divadla potřebovala novou hydroizolaci. Pořídila se hydroizolace s fotovoltaickými panely. "Střecha tak vyrábí elektrickou energii a za patnáct let se investice zaplatí," říká Miroslav Růžička, provozně-technický ředitel Národního divadla.
Foto: Martin Mach Ondřej/Ekolist.cz

U navrhovaného zákona není jasné, jestli a jaké by měl mít sankce. „Ve Velké Británii to řešili několik let. Nakonec dospěli k parlamentní kontrole. Není to sice bez chyb, ale je to nejsnadnější,“ říká Kotecký.

Hnutí DUHA navrhuje rámcový zákon, který by nepředepisoval žádná konkrétní řešení. „Pokud nějaká příští vláda bude chtít snížit emise výstavbou jaderné elektrárny, pak i to je možné řešení. Jaderné elektrárny mohou snížit emise poměrně podstatně. Podle Hnutí DUHA by se jaderná energie sice používat neměla, ale o to v tomto zákoně nejde. Jde o to určit rámec, v kterém se budou příští vlády rozhodovat,“ říká Kotecký. A kdy bychom se mohli podle Hnutí DUHA zákona dočkat? Podle Vojtěcha Koteckého to nebude dříve než v dalším volebním období.

Hnutí DUHA spoléhá i na obyčejné lidi. Podle výzkumu veřejného mínění, který si Hnutí DUHA nechalo zpracovat, se zákonem nařizujícím po dobu 40 let snižovat emise souhlasí 66 % dotázaných. Kampaň Velká výzva na podporu meziročního snižování emisí má už nyní řadu podporovatelů z řad známých osobností. Kampaň mimo jiné podpořili Jan Budař, Simona Stašová, Michal Viewegh, Alice Nelis, Jaroslav Dušek nebo Ivan Klíma. Nebo Jiří Dědeček, předseda českého PEN klubu, který se zúčastnil zahájení kampaně. „Na každého Čecha připadá 12 tun emisí CO2 ročně. Mě mých 12 tun ročně docela tíží,“ vysvětloval Jiří Dědeček, proč kampaň podporuje. Podobné kampaně se podle Hnutí DUHA budou konat v dalších 16 zemích světa.

Kampaň byla zahájena v Národním divadle, které nedávno získalo ocenění za energeticky úsporné osvětlení a energeticky efektivní vytápění. Více viz zpráva Národní divadlo uspoří na energiích miliony ze 14. ledna 2009.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist