https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hodonin-bude-mit-do-roka-adaptacni-strategii-na-dopady-zmeny-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hodonín bude mít do roka adaptační strategii na dopady změny klimatu

15.4.2024 10:59 | HODONÍN (ČTK)
Strategie bude řešit adaptační opatření v zastavěné části obce i v nezastavěné krajině v okolí. Koncepce se zaměří na oblast posílení vodozádržných schopností krajiny, přírodě blízkých protipovodňových opatření, omezení půdní eroze nebo předcházení rizikům záplav z přívalových dešťů.
Strategie bude řešit adaptační opatření v zastavěné části obce i v nezastavěné krajině v okolí. Koncepce se zaměří na oblast posílení vodozádržných schopností krajiny, přírodě blízkých protipovodňových opatření, omezení půdní eroze nebo předcházení rizikům záplav z přívalových dešťů.
Foto | Tadeáš Bednarz / Wikimedia Commons
Nadace Partnerství vytvoří spolu s pracovníky městského úřadu adaptační strategii Hodonína na dopady změny klimatu. Do formulace strategie, která má být hotová do roka, se zapojí i veřejnost, spolky a další místní aktéři. Dokument vyjde na 200 000 korun, hradí jej organizace Člověk v tísni, řekl mluvčí Nadace Partnerství David Kopecký. Tvorba strategie je součástí přípravy posttornádového území na stále silněji dopadající projevy změny klimatu.
 

Strategie bude řešit adaptační opatření v zastavěné části obce i v nezastavěné krajině v okolí. "Koncepce se zaměří na oblast posílení vodozádržných schopností krajiny, přírodě blízkých protipovodňových opatření, omezení půdní eroze nebo předcházení rizikům záplav z přívalových dešťů. Bude se zabývat také opatřeními proti přehřívání v době vln veder a dopadům extrémních projevů počasí. Do hledáčku si vezme rovněž udržitelné hospodaření se srážkovou vodou, rozvoj zeleně i potřebné péče o ni," uvedl Kopecký.

Hodonín začal ihned po tornádu v roce 2021 plánovat obnovu poničeného lesa, dal vysadit 80 000 lesních sazenic, 4155 lesnických odrostků a 79 alejových stromů. Pracuje také v parku U Červených domků, kde vzniknou plochy pro volnočasové aktivity, součástí projektu je i výsadba stromů a keřů s cílem nahradit část vegetace poškozené tornádem.

Nadace Partnerství v uplynulých dvou letech zpracovala plány adaptačních opatření pro několik obcí z regionu postiženého tornádem. Patří mezi ně Hrušky, Lužice či Dolní Bojanovice. Letos vzniknou plány také pro Moravskou Novou Ves a Prušánky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist