Holejšovský: Strach z nákazy BSE je neopodstatněný
Jak na informační schůzce uvedl ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský, jednou z příčin snižující se spotřeby hovězího masa je strach spotřebitelů z BSE, který je způsoben přílišnou medializací problému. Podle průzkumů veřejného mínění se spotřebitelé od hovězího masa odvracejí. Jeho roční spotřeba se snížila ze 30 kilogramů na osobu v roce 1989 na 13,9 kilogramu na osobu v roce 1999. Odhad pro loňský rok hovoří o dalším poklesu hluboko pod 13 kilogramů.
Podle Holejšovského jsou obavy českých spotřebitelů z nákazy BSE naprosto neopodstatněné. Prozatím bylo v souvislosti s BSE vyšetřeno 2200 vzorků a k žádnému pozitivnímu nálezu nedošlo. Vyšetření jednoho vzorku přitom přijde na 1500 až 1600 korun a do ceny hovězího masa se promítá částkou 8 až 10 korun na kilogram.
Ministr dopravy a spojů Jaromír Šling účastníky jednání v souvislosti s výskytem slintavky a kulhavky upozornil na nové bezpečnostní nařízení, které jeho ministerstvo zavedlo s účinností od 10. března. Všechna malá, soukromá či firemní letadla, přilétající k nám z britských ostrovů, mohou přistávat pouze na vybraných letištích České správy letišť, kde jsou zajištěna všechna příslušná hygienická opatření.
O tom, že je hovězí maso české produkce bezpečné, se pak organizátoři pokusili na tiskové konferenci přesvědčit přítomné novináře. Příkladem jim šli všichni hosté, kteří si bez obav a s chutí dopřáli pravý tatarský biftek. Další pokrmy z hovězího masa byly připraveny v hotelové restauraci i pro všechny účastníky setkání.
reklama