https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/holejsovsky-strach-z-nakazy-bse-je-neopodstatneny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Holejšovský: Strach z nákazy BSE je neopodstatněný

10.3.2001 11:50 | JIHLAVA (ČIA)
Především problémy s odbytem hovězího masa řešili zemědělci z Vysočiny s ministrem zemědělství Janem Fenclem na setkání, které se uskutečnilo v pátek 9. března v Jihlavě. Hlavním cílem schůzky bylo předání aktuálních informací o nemoci BSE a souvisejících krocích vlády a Státní veterinární správy prvovýrobcům, zpracovatelům a v neposlední řadě i veřejnosti.
 

Jak na informační schůzce uvedl ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský, jednou z příčin snižující se spotřeby hovězího masa je strach spotřebitelů z BSE, který je způsoben přílišnou medializací problému. Podle průzkumů veřejného mínění se spotřebitelé od hovězího masa odvracejí. Jeho roční spotřeba se snížila ze 30 kilogramů na osobu v roce 1989 na 13,9 kilogramu na osobu v roce 1999. Odhad pro loňský rok hovoří o dalším poklesu hluboko pod 13 kilogramů.

Podle Holejšovského jsou obavy českých spotřebitelů z nákazy BSE naprosto neopodstatněné. Prozatím bylo v souvislosti s BSE vyšetřeno 2200 vzorků a k žádnému pozitivnímu nálezu nedošlo. Vyšetření jednoho vzorku přitom přijde na 1500 až 1600 korun a do ceny hovězího masa se promítá částkou 8 až 10 korun na kilogram.

Ministr dopravy a spojů Jaromír Šling účastníky jednání v souvislosti s výskytem slintavky a kulhavky upozornil na nové bezpečnostní nařízení, které jeho ministerstvo zavedlo s účinností od 10. března. Všechna malá, soukromá či firemní letadla, přilétající k nám z britských ostrovů, mohou přistávat pouze na vybraných letištích České správy letišť, kde jsou zajištěna všechna příslušná hygienická opatření.

O tom, že je hovězí maso české produkce bezpečné, se pak organizátoři pokusili na tiskové konferenci přesvědčit přítomné novináře. Příkladem jim šli všichni hosté, kteří si bez obav a s chutí dopřáli pravý tatarský biftek. Další pokrmy z hovězího masa byly připraveny v hotelové restauraci i pro všechny účastníky setkání.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist