https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/holice-si-poridi-elektromobily-pro-radnici-a-technicke-sluzby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Holice si pořídí elektromobily pro radnici a Technické služby

8.1.2017 14:34 | HOLICE (ČTK)
Radnice v Holicích si pořídí elektromobil pro potřeby úřadu, další dva malé dodávkové elektrovozy si koupí Technické služby. Město tak chce přispět ke snížení emisí výfukových plynů automobilů. Ve Holicích by měla vzniknout i veřejná dobíjecí stanice. Většímu využití aut s bateriemi brání jejich omezený dojezd, řekl ČTK místostarosta Petr Bajer.
 

"Dojezdnost elektromobilů je zatím 150 až 200 kilometrů a síť dobíjecích stanic není tak velká," uvedl Bajer. Pokud se časem podaří zvýšit kapacitu baterií, mohlo by město vozový park elektrovozů rozšířit.

Pro dobíjení by měla vzniknout v centru Holic veřejná stanice rychlého dobíjení. Další budou mít ve svém areálu Technické služby.

Koupě tří elektromobilů vyjde zhruba šestitisícové město na téměř tři miliony korun. Na jejich pořízení využije dotace z ministerstva životního prostředí v souhrnné výši 1,22 milionu korun. Investorem dobíjecí stanice by mohla být společnost ČEZ.

Výhodou elektromobilů jsou také jejich nízké provozní náklady ve srovnání s klasickým spalovacím motorem. Podle Bajera by se vůz při najetí 30.000 kilometrů ročně zaplatil na úsporách za tři roky.

Radnice chce k elektrifikaci vozového parku motivovat i místní firmy. Elektromobily s nálepkou od města budou mít parkování v centru zdarma.

S energetickými úsporami a ekologickými postupy začaly Holice již dříve. Radnice nechala postavit novou budovu základní umělecké školy, veřejné osvětlení zajišťují lampy s LED diodami.

Letos chtějí Holice zbudovat rovněž solární rychlonabíjecí stanice pro elektrokola a mobily, jednu u kulturního domu, druhou na náměstí T.G. Masaryka. Jedna vyjde zhruba na 200 000 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist