https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/holiny-v-lesich-na-bruntalsku-ma-zaplnit-briza
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Holiny v lesích na Bruntálsku má zaplnit bříza

11.8.2018 14:37 | PRAHA (ČTK)
Dobrovolníci zkoušejí novou metodu pro zalesnění kalamitních holin v Jeseníkách. V okolí Města Albrechtice na Bruntálsku budou vysazovat břízy. Mají pomoci při uchycení buků či jedlí. Práce s výsevem semen začnou v sobotu a potrvají týden. Informoval o tom mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos.
 

V lesích v okolí Města Albrechtice, které jsou značně postižené kůrovcovou kalamitou, bude působit dvacet dobrovolníků. "Donedávna považovali lesníci břízu téměř za plevel a z pasek ji často vyřezávali, aby uvolnili prostor smrkům. Nyní v době krize v lesích je bříza jako přípravný strom velmi užitečná pro své malé nároky, odolnost i budoucí kvalitní les. Bříza může na holinách rychle zajistit půdu proti jejímu rozpadu a erozi," uvedl Piňos.

"Rychle rostoucí bříza, která se uchytí, zajišťuje podporu pro další stromy, které vyrůstají v jejím zástinu. V parnu a na rozsáhlých holinách je totiž jinak naděje na přežití pro cílové dřeviny, jako je buk či jedle, výrazně snížená. V Jeseníkách už buky čerstvě vysazené na kalamitní holiny usychají," řekl Piňos.

Lesy Města Albrechtice o celkové rozloze 297 hektarů patří mezi porosty výrazně zasažené kůrovcovou kalamitou. "Vážíme si spolupráce s Městem Albrechtice, jehož zástupci projevili zájem vyzkoušet, jakým způsobem může pomoci rozprašování semen břízy při zalesňování kalamitních holin," uvedl koordinátor kampaně Zachraňme lesy Jan Skalík.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist