https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/homegenizacni-skladka-v-dolech-nastup-tusimice-se-osvedcuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Homegenizační skládka v Dolech Nástup Tušimice se osvědčuje

16.9.2001 10:47 | TUŠIMICE (ČIA)
Homogenizační skládka, investice Severočeských dolů (SD Chomutov) v prostorách Dolů Nástup Tušimice (DNT), se plně osvědčuje. Skládkou, jejíž výstavba stála zhruba jednu miliardu korun, prochází až 80 procent těženého uhlí. "Homogenizační skládka zhodnocuje i palivo, které by pro nestandardní kvalitativní vlastnosti nebylo možné zařadit do běžné produkce. Denně se zde vytěží zhruba 40 až 45 tisíc tun uhlí," uvedl ředitel závodu uhelných lomů DNT Pavel Smatana. Kapacita skládky, která výrazně zlepšuje kvalitu hnědého uhlí, dodávaného z tušimických dolů velkým teplárnám a elektrárnám, je více než 700 tisíc tun.
 

Tušimické uhlí má rozdílnou kvalitu, jak z hlediska výhřevnosti, tak obsahu síry. Elektrárny ČEZ ovšem potřebují pro spolehlivý a ekonomický provoz uhlí stejnorodé kvality. Budování tušimické skládky předcházely exkurze odborníků z DNT a SD Chomutov v provozech řady důlních společností v celé Evropě. Nikde však neprováděli homogenizaci paliva v takovém rozsahu a s takovými kvalitativními parametry uhlí, jaké se nachází v Tušimicích. Proto při její výstavbě museli vycházet především z vlastních záměrů, zkušeností a předpokladů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist